Начало / Актуални теми / Какво представлява Хепатит В?

Какво представлява Хепатит В?

ян. 7, 2013

ниски тромбоцити

Хепатит В е инфекциозно възпалително заболяване, което се причинява от вируса на Хепатит В (HBV). Той може да протече като остро или хронично заболяване. Основният орган, който се уврежда при това заболяване е черния дроб. Вирусът се размножава в чернодробните клетки и предизвиква имунна реакция в организма, докато той се опитва да се справи с него. В последно време броят на заболелите намалява поради въведената от 1990г. в България ваксинация на всички новородени за Хепатит Б.

При кои хора има по-голям риск от развитие на заболяването?
– деца на майки болни от Хепатит В
– хора на хемодиализа
– хомосексуалисти и хора с повече сексуални партньори
– венозни наркомани
– здравни работници
– хора, при които има предишно заразяване със сексуално предавани инфекции.

Как се предава Хепатит В?
Хепатитът се предава основно чрез контакт с инфектирана кръв или телесни секрети. При инфектирани индивиди вирусът може да се открие в кръв, сперма, вагинален секрет, кърма, слюнка. Заразяването може да стане по полов път, при преливане на кръв, при хирургични операции, ползване на общи игли, при контакт на наранена кожа или лигавица със заразена кръв. Възможно е предаване на заболяването от болна майка при бременност на нейното дете. За хората е важно да знаят, че не могат да се заразят при ръкостискане, прегръщане или стоене до инфектиран човек.

Кои са най-честите симптоми на острия Хепатит В?
Острият хепатит е периодът от заразяване с вируса до около 4 – 6 месеца след това. Само 30 до 50 % от хората развиват характерни симптоми в този стадий и често не са специфични.
– пожълтяване на кожата и лигавиците – жълтеница
– повишена температура
– намален апетит
– диария
– промяна в цвета на изпражненията – изглеждат по-светли
– тъмна урина
– необяснима умора

Какви са симптомите на хроничния Хепатит В?
Черният дроб е жизненоважен орган, които има много фунцкии в организма. Той заема важно място в продукцията на кръвосъсирващи фактори, продукцията на жлъчка, храносмилането, имунитета и разрушаването на токсични субстанции. При пациентите с хроничен хепатит възниква нарушаване на някои от тези функции в различна степен. Повечето хора с хроничен хепатит нямат симптоми дълго време, в някои случаи дори могат да минат 10 години преди да се появят симптомите на хронично заболяване. Наблюдават се:
– загуба на апетит и намаляване на телесната маса
– умора и чувство на слабост
– обрив по дланите
– трудно съсирване на кръвта
– тежест в областта на черния дроб, който се усеща уплътнен при палпация.
Най-характерното усложнение на хроничния хепатит е чернодробната цироза.

Как се диагностицира Хепатит В?
Хепатитът се доказва с кръвни тестове, които могат да установят също дали при вас инфекцията е в остър или хроничен стадий. Вашият лекуващ лекар може да препоръча също при вас да се направи чернодробна биопсия ако има съмнения за хрони чен хепатит.

Как се лекува заболяването?
Лечението цели да спре увреждането на черния дроб от хепатитния вирус. Продължителността на курса варира при различните пациенти. Най-често ползваните медикаменти са Интерферон, Ламивудин. Важно е още пациентите да избягват консумацията на алкохол, да имат балансиран хранителен режим и да намалят приема на лекарства, за които се знае, че увреждат черния дроб.

Прочетете за:
Остър вирусен хепатит – причинители, механизъм на предаване
Остър вирусен хепатит – симптоми, диагноза, лечение