Меню

Според учени от Великобритания чрез преодоляване на лекарствената резистентност ще стане възможно спасяването на повече болни от белодробен карцином.

Те са установили механизма, по който дребноклетъчния белодробен карцином блокира ефекта на химиотерапевтичните лекарства.

Идентифицирали са няколко протеина, които играят ключова роля в развитието на лекарствена резистентност, не само при дребноклетъчния карцином, но и при други форми на белодробен карцином.

Често дребноклетъчният белодробен карцином се лекува единствено чрез химиотерапия, защото се диагностицира в напреднал стадий, когато за оперативно лечение е твърде късно.

Последното проучване показва, че туморите съдържащи протеини, наречени FGF-2 и S6K2 са по-резистентни на лечение.

Химиотерапията унищожава туморните клетки, но тези съдържащи протеините FGF-2 и S6K2 оцеляват. Вече се разработват лекарства, които да блокират действието на FGF-2 протеина. Този протеин обаче играе важна роля и в здравите клетки, поради което са възможни странични ефекти. S6K2 протеинът има по-малко функции в здравите клетки и разработването на нови лекарства, които блокират действието му ще допренесе за преодоляване на лекарствената резистентност.

Това ще бъде голям напредък в лечението на рака на белия дроб, който е трудно лечим чрез сегашните химиотерапевтични лекарства.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!