Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за остеоартрита?

Какво трябва да знаем за остеоартрита?

сеп. 6, 2013

остеоартрит

Остеоартритът представлява дегенеративно заболяване, което засяга ставите. Дължи се на износване на ставните повърхности и се характеризира със ставна болка и скованост. Остеоартритът може да засегне всяка една става на човешкото тяло, но най-често засегнати са ставите на коляното, бедрата и ръцете.

Какви са симптомите на остеоартрит?

Симптомите на това заболяване се развиват постепенно във времето и в началото пациентите нямат някакви характерни и сериозни оплаквания. Най-честите симптоми на остеоартрита са:

  • ставна болка по време на движение или при покой
  • болезненост в областта на ставата дори и при малък натиск
  • ставна скованост, особено рано сутрин след ставане от леглото
  • намаляване на обема на движенията.

Остеоартритът е характерен за напредналата възраст. Най-често пациентите с остеоартрит са на възраст над 60 години. Малка част от пациентите развиват лесно забележими симптоми, които да ги накарат да посетят лекар. Тежестта на симптомите може да варира в значителна степен, в зависимост и от това коя става е засегната.

Каква е причината за възникване на остеоартрит?

С напредването на годините ставите изпитват постоянно леко увреждане поради стреса и натискът, на който са подложени. Но в повечето случаи организмът успява да компенсира това увреждане. Ако обаче увреждането на ставите не бъде възстановено може да започне развитието на остеоартрит. Постепенно промените в ставите се задълбочават и пациентите започват да изпитват характерните за остеоартрит симптоми. Някои фактори могат допълнително да допринесат за по-ранното развитие на остеоартрит и по-тежкото протичане на заболяването. Някои от тях са:

  • травма в областта на ставите или ставно заболяване. Ако претърпите травма в областта на някоя става и не дадете време на тялото си да се възстанови чрез покой това може да доведе до непълно възстановяване и развитие на остеоартрит след това.
  • случаи на остеоартрит в семейството
  • затлъстяване – с увеличаването на телесната си маса вие допълнително натоварвате ставите си и  това може да спомогне за по-ранната проява и по-тежкото протичане на остеоартрита.

Няма точно определено лечение на остеоартрита. Ако заболяването бъде диагностицирано навреме може да бъде избрано най-доброто лечение  и да бъде спряна прогресията на процеса. Пациентите с леки оплаквания могат добре да се повлияят и само от промени в начина на живот като например редовни тренировки, намаляване на телесната маса и носене на комфортни обувки. При по-тежките случаи на остеоартрит може да се прибегне и до хирургична интервенция.