Начало / Актуални теми / Защо е толкова важно да пием вода?

Защо е толкова важно да пием вода?

ян. 16, 2014

хемороиди

Водата е важна не само за извършването на почти всички функции в човешкото тяло, но тя е и една от причините да изглеждаме свежи и да се чувстваме добре. Тя е незаменима и всеки един от нас се нуждае от вода, за да преживява. Клетките в нашето тяло се нуждаят от вода, за да усвояват кислорода и да функционират правилно. Водата се губи непрекъснато чрез дишането, потенето и уринирането и затова е изключително важно да възстановявате загубите на вода във вашето тяло.

Ето и защо водата е толкова важна за нашия организъм:

Улеснява храносмилането

Водата подпомага храносмилането. Нашия организъм се нуждае от вода, за да обработи правилно приетата храна. Ако не приемате достатъчно вода може да започнете да се оплаквате от запек, което впоследствие може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми.

Регулира телесната температура

Водата има отношение към поддържането на телесната температура, затова и повечето фитнес инструктори съветват да се пият повече течности по време на тренировка. При физически натоварвания водата се губи от тялото чрез дишането и потенето. Загубеното количество вода трябва да се възстанови, за да предпазите тялото си от прегряване.

Премахва токсините

Основната функция на бъбреците е да отстраняват токсините, които се образуват в нашето тяло при редица физиологични процеси. Пиенето на достатъчно вода подобрява функцията на бъбреците. Хората, които страдат от камъни в бъбреците е препоръчително да приемат по 8 чаши вода дневно.

Подпомага отслабването

Приемът на повече течности подтиска апетита и по този начин може да достигнете по-лесно желаната фигура. Освен това пиенето на достатъно вода ви предпазва от задържането на течности в организма.

Полезна е за ставите

Едно от малко познатите полезни свойства на водата е, че тя е нужна за здравето на нашите стави. Ставите се нуждаят от достатъчна хидратация, за да са подвижни  и здрави и да няма двигателни затруднения.

Водата спомага за добрия външен вид

Пиенето на достатъчно вода е особено важно за добрия външен вид на вашата кожа. Ако не приемате достатъчно вода ще страдате от суха кожа. Водата е нужна за овлажняването на кожата и може да забави появата на бръчки.

Прочетете за:
Дехидратация