Начало / Актуални теми / Какво представлява гингивитът?

Какво представлява гингивитът?

авг. 25, 2014

Гингивитът е заболяване, което се дължи на възпаление на венците. В резултат на това те се подуват и започват да кървят при миене на зъбите основно. Гингивитът спада към групата на периодонталните заболявания, при които се засяга периодонтът – тъканта, която обхваща зъбите, като към нея спадат венците и меките тъкани.

Какви са причините за гингивита?

Основната причина за гингивита е натрупването на плака по зъбите. Плаката е плътна белезникава субстанция, която съдържа бактерии, които се намират в храната, която консумираме. Повечето бактерии са безвредни, но някои от тях могат да навредят на венците и да ги възпалят. Ако не миете редовно зъбите си плаката ще се натрупа по тях и ще увреди вашите венци.

Има някои фактори, които могат да подпомогнат развитието на гингивит. Към тях спадат:

  • Хормонални промени – по време на пубертета, менопаузата и по време на бременност, поради промените в нивата на хормоните зъбите стават по-податливи на действието на плаката и може да се развие гингивит.
  • Заболявания – при пациентите, които боледуват от онкологични заболявания или СПИН се наблюдава по-често увреждане на венците, поради намалените защитни сили на техния организъм.
  • Тютюнопушене
  • Лоша орална хигиена

Какви са симптомите при гингивит?

Заболяванията на венците обикновено напредват бавно и безболезнено в началото. Пациентите започват да имат оплаквания чак когато венците са значително увредени. Въпреки, че симптомите са доста трудно разпознаваеми има някои алармиращи признаци, по които може да се разпознае гингивитът. По-честите оплаквания на пациентите са:

  • кървене на венците по време на и след миене на зъбите
  • подуване, зачервяване и болезненост на венците
  • лош дъх от устата
  • отдръпване на венците от зъбите
  • образуване на джобове между зъбите и венците
  • клатене на някой зъб.

Какво е лечението на гингивита?

Обикновено лечението на това заболяване цели възстановяване на доброто състояние на венците, намаляване на подуването и намаляването на джобовете между зъбите и венците, които са предпоставка за навлизане на бактерии.

Лечебните схеми зависят от общото състояние на пациента и колко напреднало е заболяването. Специалистите препоръчват да се започне с редовно почистване на зъбите с четка и флуоридна паста. Редовното използване на конец за премахване на храната между зъбите също може да спомогне за намаляването на плаката и оттам на възпалението.

При тежко протичащ гингивит може да бъде нужно прилагането на антибиотик за борба с бактериалната инфекция, засегнала зъбите. Приемът на антибиотици трябва да започне едва след консултация със специалист.