Начало / Актуални теми / IgG антитела – високи стойности

IgG антитела – високи стойности

апр. 10, 2024

IgG

IgG (имуноглобулин G) е вид антитяло, произведено от имунната система в отговор на присъствието на чужди антигени като бактерии, вируси или други патогени. Има важна роля в борбата с инфекциите и осигурява дългосрочен имунитет. Установяването на високи нива на имуноглобулин G в кръвта може да се дължи на редица здравословни проблеми.

Референтни стойности на IgG

Нивата на IgG варират с възрастта. У новороденото стойностите на имуноглобулин G са високи 5-17 g/l. Те се дължат изцяло на майчиния IgG, който е преминал през плацентата. Образуването на имуноглобулини G не започва веднага и затова през първите 6 месеца се наблюдава понижаване на нивото му – физиологочна хипогамаглобулинемия. След това започва повишаване на стойностите на имуноглобулин G, като на 1 година са 7-8 g/l, а към 16-годишна възраст достигат нивото на възрастните – 8-18 g/l.

Причини за високи стойности на IgG

Високите нива на имуноглобулин G или хипергамаглобулинемията могат да бъдат свързани с множество състояния, например:

Хронична инфекция

Различни инфекции могат да доведат до повишени нива на IgG антитела като част от имунния отговор на организма към патогените. Някои от тях са:

  • вирусни инфекции, причинени например от вируса на Epstein-Barr (EBV), цитомегаловирус, вируса на хепатит B и на хепатит C, човешкия имунодефицитен вирус (HIV)
  • бактериални инфекции, например туберкулоза, Лаймска болест, хламидиални инфекции
  • паразитни инфекции, например токсоплазмоза, малария.

В някои случаи нивата на имуноглобулини G могат да останат повишени след изчезване на инфекцията и да персистират в кръвта месеци или дори години след инфекцията.

Автоимунни заболявания

Състояния, при които имунната система погрешно атакува собствени тъкани, могат да доведат до повишени нива на IgG. Такива автоимунни заболявания са: ревматоиден артрит, лупус еритематодес, склеродермия, синдром на Сьогрен, множествена склероза, автоимунен хепатит и много други.

Алергии

Хроничните алергични състояния, включително алергичен ринит, астма и атопичен дерматит, могат да причинят повишаване на нивата на IgG като част от имунния отговор към алергени.

Хронични възпалителни заболявания

Хронични възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, като болест на Крон и улцерозен колит могат да доведат до повишени нива на имуноглобулин G поради продължаващо възпаление.

Хронични чернодробни и бъбречни заболявания

Хронични заболявания на черния дроб и бъбреците могат да доведат до повишени нива на IgG поради нарушена органна функция и променен имунен отговор. Такива заболявания са например: чернодробна цироза, хроничен пиелонефрит.

Ракови заболявания

Някои видове рак, като мултиплен миелом и В-клетъчни лимфоми могат да причинят повишени нива на IgG поради това, че раковите клетки произвеждат излишък от IgG или като вторичен отговор на имунната система към рака.

Медикаменти

Някои лекарства, например някои антибиотици, антиконвулсанти и имуномодулиращи лекарства, могат да доведат до повишени нива на имуноглобулин G като страничен ефект.

Високото ниво на IgG само по себе си не е достатъчно за диагностициране на конкретно състояние. Това обикновено предполага, че имунната система е активна и произвежда антитела, които могат да бъдат в отговор на различни фактори. За да се определи причината за високите нива на IgG са необходими допълнителни изследвания.

Прочетете за:
IgG антитела – структура, функции
Видове антитела (имуноглобулини)