Начало / Актуални теми / Как да намалите нивата на холестерола в кръвта си?

Как да намалите нивата на холестерола в кръвта си?

май 23, 2013

Високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат до редица здравословни проблеми и усложнения. Холестеролът увеличава риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Може да намалите холестерола с лекарства, но има някои промени в начина на живот, които също могат да спомогнат за неговото понижаване.

1. Намалете теглото си
Ако килограмите ви са над нормалните за вашата възраст и ръст, тогава при вас шансът нивата на холестерол да са завишени е доста голям. Ако намалите теглото си само с 5-10 % намалявате риска от много сърдечни проблеми, свързани с високите нива на холестерол. Опитайте се да откриете най-ефективния за вас начин за намаляване на теглото чрез упражнения и правилен хранителен режим.

Ако имате навика да похапвате когато ви е скучно и няма какво да правите, по-добре се разходете. Ако на работа нямате време и хапвате само вредни храни си носете здравословен обяд от вкъщи. Опитайте се да бъдете колкото се може повече физически активни. Например вместо да ползвате асансьора се качвайте по стълбите.

2. Яжте храни полезни за сърцето
Има някои храни, които спомагат за по-добрата дейност на сърцето. Такива са омега-3 мастните киселини, които могат да ви помогнат да намалите количеството на холестерола в кръвта си. За да си ги набавите консумирайте повече риба – сьомга, херинга.
Мононенаситените киселини, които се съдържат в маслините и фъстъците са също за предпочитане. Опитайте се да намалите и количеството на холестерола, който приемате с храната. Дневно не трябва да приемате повече от 300 мг холестерол. Храни особено богати на холестерол са яйчен жълтък, пълномаслени млечни продукти.

3. Спортувайте активно
Без значение дали сте с наднормено тегло или не упражненията сами по себе си могат да ви помогнат да намалите холестерола си. Тренирайте по 30 минути дневно и сами ще усетите разликата. С някои промени в начина на живот лесно може да подобрите вашето здравословно състояние. Така например ако можете ходете пеша или с колело до работа, играйте с приятели любимия си спорт.

4. Спрете цигарите
Цигарите са особено вредни за хора с високо кръвно налягане и високи нива на холестерола в кръвта. Дори само 20 минути след спиране на цигарите вашето кръвно налягане може да се понижи. След една година въздържание от цигари вашия риск от сърдечно-съдови инциденти намалява наполовина, сравнено с риска при пушач.

Прочетете за:
Холестерол
Статини – понижават холестерола