Начало / Актуални теми / Халукс валгус –извит навън палец на ходилото

Халукс валгус –извит навън палец на ходилото

юни 10, 2014

Халукс валгус представлява деформация на ставата в основата на големия пръст на крака. При това състояние големият пръст е изкривен в посока към останалите пръсти и ги притиска, като това води до допълнително изпъкване на ставата на големия пръст. Кожата в областта на деформацията обикновено е болезнена и зачервена.

Какви са причините?

Халукс валгус се развива когато напрежението от носенето на цялата тежест от краката бъде неправилно разпределена. Това неправилно разпределение на тежестта увеличава напрежението върху големия пръст на крака, което го прави нестабилен. Смята се, че някои генетични фактори също оказват влияние и правят ставата на големия пръст на крака по-податлива на изменения. Някои заболявания също могат да доведат до халукс валгус. Към тях спадат ревматоиден артрит, подагра, остеоартрит.

Какви са симптомите на халукс валгус?

 • видима подутина в основата на големия пръст на крака
 • подуване, болезненост и зачервяване на кожата в областта на деформираната става
 • задебеляване на кожата в основата на големия пръст
 • постоянна или интермитентна болка при ходене
 • понижена подвижност на големия пръст на крака
 • деформация на втория пръст на крака.

Как се поставя диагнозата халукс валгус?

Диагностицирането на това състояние не е трудно, защото деформацията на крака е видима още само при оглед. Наблюдаването на вашите движения ще позволи на вашия лекар да прецени дали има ограничение на движенията на крака ви. Друго, което ще търси лекарят е подуване и зачервяване на кожата в областта на големия пръст на крака. Чрез рентгеново изследване може да бъде преценена тежестта на деформацията.

Какво е лечението?

В началото лечението може да бъде консервативно, ако състоянието на пациента е стабилно и няма нарушаване на подвижността на големия пръст. Към консервативния начин на лечение спадат следните мерки:

 • Носене на подходящи обувки, които да не стягат крака и да оставят достатъчно място за движение на пръстите на крака.
 • Употреба на медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни могат да ви помогнат, ако имате оплаквания от болезненост. Кортизоновите инжекции също могат да подобрят вашето състояние.
 • Носенето на ортопедични стелки ще спомогне за правилното разпределение на тежестта на тялото и ще доведе до значително овладяване на симптоматиката.

Ако консервативното лечение не даде нужния резултат може да се премине към хирургично лечение. Целта на хирургичните интервенции е да се облекчи дискомфорта на пациентите и да се възвърне нормалната позиция на големия пръст на крака.

Деформацията може да бъде коригирана по няколко възможни начина:

 • премахване на подутата и деформирана тъкан в основата на големия пръст
 • изправяне на големия пръст чрез премахване на част от костта
 • перманентно съединяване на костите на засегнатата става.

Голяма част от пациените могат да ходят малко след хирургичната процедура. Като цяло обаче са нужни няколко седмици за пълно възстановяване. За да се предпазите от повторна поява на дефекта е нужно да носите подходящи обувки.

Прочетете за:
Бунионет – кокалче на малкия пръст на крака
Пръст чукче – причини