Начало / Актуални теми / Как да се предпазите от подагра

Как да се предпазите от подагра

ян. 21, 2013

Подаграта е заболяване, което се дължи на увеличени нива на пикочната киселина в кръвта. По принцип пикочната киселина се открива нормално в организма, но когато нейните нива се покачат над нормата започват да се образуват уратни кристали основно в областта на ставите. Тези кристали стават причина за възпаление и силни, понякога непоносими болки. Най-често първите прояви на заболяването започват след 40 годишна възраст, но може да има и по-ранно начало на болестта. По-често страдат мъжете. Няма напълно ефективно лечение за подаграта, но има някои полезни стъпки, които може да спазвате, за да намалите пристъпите на болка и възпаление и да се предпазите от ранно развитие на заболяването.

Вземайте редовно предписаните ви лекарства. След откриване на заболяването вашият лекуващ лекар ще ви предпише определени лекарства за контролиране на пристъпите, които е особено важно да вземате редовно. Въпреки, че в някои моменти може да се чувствате по-добре това не значи, че трябва да спирате лекарственото лечение предварително без консултация с лекар.

Спазвайте диета за подагра. При подагра е много важно да избягвате консумацията на храни, богати на пурини, защото те увеличават нивата на пикочната киселина. Те се съдържат в много хранителни продукти, особено тези от животински произход. Храни богати на пурини са: тлъсто свинско месо, дреболии като черен дроб бъбреци, миди, риба тон, скумрия. В  растителните продукти също може да се съдържат пурини – спанак, някои видове гъби и карфиол, но те не са толкова опасни.

Намалете телесното си тегло. Учените са установили, че един от рисковите фактори за развитие на подагра е наднорменото телесно тегло. Прекалената телесна маса освен това увеличава напрежението върху ставите, което би засилило интензитета на пристъпите при подагра. Важно е да сваляте теглото си постепенно и с умерена диета.

Намалете приема на алкохол. Алкохолът трябва да бъде ограничен до минимум особено бирата, която има високо съдържание на пурини.

Увеличете приема на плодове. Има проучвания, които установяват, че редовния прием на плодове, съдържащи витамин С може да намали нивата на пикочна киселина във вашия организъм и да ви предпазите от пристъпи на подагра. Важно е да приемата умерени количества на витамин С до 500 мг на ден, защото прекомерните количества могат да имат обратния ефект и да влошат вашето заболяване. Добре е да употребявате следните плодове и зеленчуци – цитрусови плодове, ягоди, папая, броколи, домати. Доказано е и полезното действие на черешите за снижаване на нивата на пикочната киселина.

Пийте достатъчно вода. Колкото по-добре хидратирате организма си толкова по-добре той ще се очиства от ненужните продукти, един от които е и пикочната киселина. По този начин вие ще се предпазите от  появата на нов пристъп от подагра. Във вашия случай кафето не е противопоказано, а дори е доказано, че то намалява нивата на пикочна киселина.

Прочетете за:
Подагра