Начало / Отслабване / Причини за необяснимо наддаване на тегло

Причини за необяснимо наддаване на тегло

окт. 8, 2013

наддаване на тегло

Често се случва пациенти да се оплакват от необяснимо покачване на теглото си. В повечето случаи зад това оплакване стои някакво медицинско състояние. Тези състояния най-често водят до промяна в метаболизма и оттам покачване на теглото. Ако и вие забележите, че покачвате теглото си без да има някаква промяна в начина ви на живот и хранене е добре да се консултирате с медицински специалист, който да изясни дали няма някаква причина за тази промяна. Ето и някои от често срещаните причини за покачване на теглото:

Стрес

Когато човек е под стрес е по-вероятно той да спи по-малко от обикновено и да покачи теглото си. По време на стресови ситуации организмът се настройва за режим на оцеляване, което води до промени в хормоналния баланс. Така например се увеличават нивата на хормона кортизол, който е отговорен за повишаването на апетита. Много хора, когато се намират в стресови ситуации прибягват до сладкиши, които ги успокояват. Комбинацията от стрес, недоспиване и прием на висококалорични храни води и до покачването на теглото.

Прием на медикаменти

Приемът на някои медикаменти, които се предписват за лечението на депресия, мигрена, високо кръвно налягане и диабет могат да доведат до нежелано покачва не на теглото. Освен това някои хормонално-заместителни продукти и контрацептивите също могат да станат причина за повишаване на телесната маса. Причините за това действие на медикаментите са различни: те могат да повишат апетита, да променят хормоналния баланс на организма или да променят начина на складиране на мазнини в организма. Някои лекарства пък водят до задържане на течности в тялото, които могат да доведат и до промяна на теглото. Тази промяна на теглото обаче не е причина приемът на медикамента да бъде спрян. Много често след приключване на терапията теглото постепенно се нормализира.

Менопауза

По време на менопаузата и пременопаузата в организма на жената настъпват значителни промени. Тези промени много често водят до повишаване на апетита и забавяне на метаболизма от друга страна.

Заболявания на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът е състояние, при което се уврежда продукцията на хормони от щитовидната жлеза. В резултат на намалената продукция на щитовидни хормони метаболизмът се забавя и пациентите повишават теглото си.

Синдром на поликистозните яйчници

Това заболяване е характерно за жените в репродуктивна възраст. При него има нарастване на малки кисти в яйчниците на жената. Образуваните кисти водят до промени в менструалния цикъл на жената, нарушаване на хормоналния баланс и покачване на телесната маса.

Синдром на Кушинг

Синдромът на Кушинг е сравнително рядко ендокринно заболяване, което се характеризира с повишена продукция на хормона кортизол. При над 80 % от болните от това заболяване се наблюдава затлъстяване. Характерно е натрупването на мастна тъкан в областта на корема, гръдния кош, шията, главата, докато крайниците са слаби.

Синдром Х

Синдромът Х, известен още като инсулинорезистентен синдром или метаболитен синдром също води до повишаване на теглото. Освен затлъстяване този синдром включва още артериална хипертония, повишен холестерол, повишена кръвна захар, инсулинова резистентност. Всички те са рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.