Начало / Актуални теми / Как да се предпазим от рак на черния дроб

Как да се предпазим от рак на черния дроб

май 7, 2013

За момента няма открито лечение за рака на черния дроб и ефектът от прилаганата за момента терапия не винаги е добър. Точната причина за появата на рак на черния дроб не е напълно ясна, но учените са открили, че има някои фактори, които увеличават риска от появата на това заболяване. С намаляването на тези рискови фактори, вие бихте могли да намалите риска от развитие на рак на черния дроб при вас.

Намалете приема на алкохол
Прекомерната употреба на алкохолни напитки е един от основните рискови фактори за развитието на чернодробна цироза. Цирозата от своя страна е заболяване, което впоследствие може да премине в чернодробен рак. Други фактори, които могат да доведат до цироза са употребата на някои медикаменти, хронични чернодробни инфекции.

Поддържайте теглото си в здравословни граници
По-високият индекс на телесната маса и затлъстяването увеличават риска от рак на черния дроб. Поради тази причина опитайте се да поддържате теглото си, хранете се здравословно и спортувайте активно.

Ваксинирайте се срещу Хепатит Б
Наличието на хронична инфекция с вируса на Хепатит Б е един от най-важните рискови фактори за развитие на рак на черния дроб. Ваксинацията може да предотврати развитието на Хепатит Б при вас. Хепатит Б се пренася по полов път, венозен път и от бременна майка на дете. Хора, при които има по-голям риск за развитието на тази инфекция са медицинските работници, хората които имат многобройни партньори и не използват предпазни средства при сексуални контакти, венозни наркомани.

Вземете мерки, за да се предпазите от Хепатит Ц
За момента няма разработена ваксина за тази вирусна инфекция, за това е нужно да се предпазвате сами от нейното развитие. Хепатит Ц, подобно на хепатит Б се пренася по венозен път, чрез сексуален контакт и използване на замърсени игли. Затова избягвайте да практикувате непротектиран секс.

Научете повече за рака на черния дроб
Скринингът за рак на черния дроб не се прилага на всички хора, но ако знаете, че при вас има наличие на рискови фактори за това заболяване е нужно по-често да следите вашето състояние с цел откриване на заболяването в ранен етап. Хора, които често трябва да посещават своя лекуващ лекар за проследяване състоянието на техния черен дроб са тези с:
– цироза;
– чернодробна стеатоза;
– хепатит Б или Ц вирусна инфекция;
– хемохроматоза.

Прочетете за:
Рак на черния дроб