Начало / Актуални теми / Някои митове и факти относно съня

Някои митове и факти относно съня

сеп. 5, 2013

сън

Всеки ден всички ние се нуждаем от сън, за да възстановим силите си и да дадем време на организма си да почине от забързаното ежедневие. Още обаче има много неизяснени въпроси относно съня и каква точно е неговата функция. Много аспекти на съня се различават при всеки един човек. Ние се различаваме по това от колко сън се нуждаем дневно. Като научите малко повече за съня и някои от фактите за него ще успеете по-добре да разберете това състояние на организма и може би дори да подобрите в известна степен качеството на съня си.

Мит: Всеки се нуждае от 8 часа сън дневно

Осемте часа сън дневно се смятат за златен стандарт и се счита, че толкова време приблизително е нужно за възстановяване на организма. Но това време е индивидуално и при отделния човек то може да бъде различно. Например някои може да се чувства отпочинал и след 6 часа сън, а друг да има нужда от 10 часа сън дневно, за да се чувства добре.

Мит: По-възрастните хора имат нужда от по-малко сън

Средно на ден възрастния човек се нуждае от около 7 до 9 часа сън. Докато моделът на съня се изменя с годините, времето от което се нуждае нашия организъм от сън не се изменя значително с възрастта. Възрастните хора могат да спят по-малко нощем поради често събуждане през нощта, но тяхната нужда от сън не се различава много от тази при подрастващите.

Мит: Хъркането е вредно

Като цяло хъркането не е вредно за организма. То не влошава здравето на пациента. Но хъркането може да бъде симптом на заболяването сънна апнея. Това заболяване се характеризира с епизоди на намален приток на въздух към дихателните пътища, което води до често будене на пациентите и по-шумно и затруднено дишане, което става причина за хъркането.

Мит: Сънливостта през деня значи, че човек не спи достатъчно вечер

Сънливостта през деня може да се дължи наистина на недоспиване, но тя може да се прояви дори и ако човек е спал достатъчно предната вечер. Ако сънливостта през деня не се дължи на недоспиване тя може да бъде признак на подлежащо заболяване и нарушение на съня като например нарколепсия или сънна апнея.

Факт: Недостатъчното количество сън вечер може да се отрази на вашето телесно тегло

Количеството и качеството на съня се отразяват на нашата телесна маса. Това е така, защото количеството на съня през нощта може да повлияе на отделянето на някои хормони, особено хормоните лептин и грелин, които оказват влияние на апетита на човек. Грелинът се отделя от гастроинтестиналния тракт и той стимулира апетита. Лептинът от друга страна се произвежда от мастните клетки на организма и изпраща сигнал към мозъка, когато нямаме нужда от повече храна. Когато не спите достатъчно през нощта нивата на лептина в кръвта намаляват, докато нивата на грелина се покачват и това става причина за повишен апетит и покачване на теглото.

Мит: Обилното похапване преди вечеря може да доведе до кошмари

Няма определена храна, която да може да бъде свързана с появата на кошмари. Но обилното похапване преди да си легнете може да наруши съня ви, защото стомаха се запълва и голямо количество от кръвта се концентрира към храносмилателната система, за да може да бъде смелена поетата храна.

Факт: Ако не спите достатъчно през седмицата може да си наваксате със съня през уикенда

Много хора не спят достатъчно през седмицата и използват уикенда, за да си наваксат със съня. Това обаче трябва да става правилно, защото иначе рискувате да нарушите качеството на съня си. Това означава, че през уикенда трябва да си лягате навреме, а да не стоите до късно както правят повечето от хората.