Начало / Актуални теми / Как да се предпазим от проблеми със съня

Как да се предпазим от проблеми със съня

авг. 14, 2013

Милиони хора по света страдат от проблеми със съня. Почти няма човек, който някога през живота си да не е изпитал някакъв проблем със съня. Това е нормално и обикновено се дължи на стрес  или други външни фактори. Нарушенията на съня не водят само до недостиг на сън и сънливост. Те водят до липса на енергия за извършване на ежедневните задачи, нарушение в емоционалния баланс.

Сънят може да бъде индикатор на вашето общо здравословно състояние. Обикнове но хората, които са здрави спят добре. При хората, при които се наблюдават трудности със съня може да се мисли за някакво здравословно нарушение.

Не е нормално да се чувствате сънливи през целия ден, да заспивате трудно всяка вечер или да се събуждате уморени след сън. Дори и ако дълго време сте имали проблеми със съня все още може да се научите как да подобрите съня си. Може да се опитате да анализирате вашия модел на сън и да направите някои здравословни промени, които да спомогнат за по-добър сън. Ето и някои малки промени, които може да направите:

Водете си дневник на съня

Записването и анализирането на вашите навици и модели на сън може да ви помогне да откриете къде може да се крие проблема. В дневника трябва да отбелязвате някои основни детайла:

  • времето, в което си лягате и ставате всеки ден;
  • броя на часовете, които спите всяка вечер и качеството на съня;
  • колко пъти се будите през нощта и времето, за което оставате будни;
  • дейностите, които извършвате преди да легнете, като например с какво се храните през деня колко вода, алкохол, кофеин или други напитки изпивате;
  • спите ли през деня и ако да, колко точно;
  • вашите настроения преди лягане и след ставане от сън;
  • взимате ли някакви лекарства за по-лесно заспиване и как ви влияят.

Установете редовен режим на лягане и ставане всеки ден

Опитвайте се да си лягате и да ставате всеки ден по едно и също време. Правилният и точно определен режим на сън ще помогне на тялото ви да се възстановява правилно след уморителния работен ден.

Избягвайте да спите през деня

Много хора правят грешката да си поспиват през деня. Когато спите през деня вечерта няма да се чувствате изморени и ще си легнете по-късно, което ще наруши качеството на съня и на следващия ден ще се чувствате изморени.

Намалете количеството на кафето и алкохола, които консумирате късно през деня

Кафето и алкохола са стимуланти и е препоръчително да не ги употребявате вечер, защото те ще възбудят организма ви и ще ви попречат да си легнете навреме. Освен това е доказано, че алкохолът нарушава качеството на съня.

Упражнявайте се редовно

Опитвайте се да не тренирате късно вечер, защото това ще стимулира и енергизира организма ви  и може да ви накара да си легнете по-късно от обикновено. Експертите съветват да не тренирате поне три часа преди сън. По-добре преместете тренировките рано сутрин. Така ще енергизирате организма си рано сутрин и това ще ви даде повече енергия за работа след това.

Направете спалнята си удобна за сън

Добре е спалнята да бъде добре затъмнена вечер. Ако все пак в спалнята ви е много светло опитайте да спите с маска за очи. Освен това температурата в стаята трябва да бъде нито много висока нито много ниска.