Меню

Редовният джогинг удължава продължителността на живота с 6.2 години за мъжете и с 5.6 за жените, твърдят датски учени.

Кардиолози от Копенхаген са анализирали даните от проучване, започнало през 1976 г. и проследило състоянието на сърдечно-съдовата система на близо 20000 мъже и жени на възраст от 20 до 93 години.

Те са сравнили смъртността сред участниците, които редовно са тичали за здраве и сред тези, които не са спортували.

Резултатите са показали, че за период от 35 години са били регистрирани 10158 смъртни случая сред участниците, които не са практикували джогинг и 122 смъртни случая сред хората, които редовно са тичали.

Според експертите оптималните часове за джогинг са от един до 2.5 часа седмично, разпределени в 2 – 3 сеси, като най-подходящо е бавното до умерено темпо.

Авторите на проучването считат, че тичането за здраве подобрява сърдечната функция, повишава имунната защита, подобрява костната плътност, предпазва от затлъстяване и кара хората да се чувстват по-добре.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!