Меню

Нов начин за сканиране на сърцето може да помогне за откриването на пациентите в риск от инфаркт на миокарда. С този нов метод, който учените са разработили могат да се откриват атероматозни плаки, които са се натрупали по стените на кръвоносните съдове. Ако плаката се разкъса, откъснатият участък може да заседне в някой кръвоносен съд и да наруши кръвообращението.

В основата на новия метод стои технология, която се използва в диагностиката на раковите заболявания и която се използва в много болници по света. Учените са използвали радиоактивен изотоп, който открива активните и опасни плаки. След администрирането на изотопа в тялото на пациента се правят снимки висока резолюция на сърцето и кръвоносните съдове с помощта на скенер. Така се получава една детайлизирана снимка на сърцето с подчертаване на опасните зони.

За първи път тази технология е изпробвана при 40 пациенти, които наскоро са преживяли инфаркт. С помощта на този метод са открити опасните плаки, които са причинили инфаркта при 37 от 40-те изследвани пациенти.

Това е първия път, в който с помощта на скенер могат да се открият опасните зони, в тялото на пациента където има натрупване на атероматозни плаки, но трябва да бъдат направени допълнителни изследвания, за да се уточни дали методът е по-ефективен в откриването на плаките преди или след настъпването на инфаркт.

Не всички открити плаки ще имат потенциала да доведат до инфаркт, но с този метод ще могат да бъдат откривани рисковите пациенти и те ще могат да бъдат проследявани отблизо. Освен това рисковите пациенти могат да получат нужното лечение за стабилизирането на тяхното състояние и така да бъдат намалени случаите на инфаркт на миокарда, който е една от основните причини за смърт в наше време.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!