Начало / Превенция / Ново изследване може да предвиди риска от инфаркт

Ново изследване може да предвиди риска от инфаркт

ное. 11, 2013

scan

Нов начин за сканиране на сърцето може да помогне за откриването на пациентите в риск от инфаркт на миокарда. С този нов метод, който учените са разработили могат да се откриват атероматозни плаки, които са се натрупали по стените на кръвоносните съдове. Ако плаката се разкъса, откъснатият участък може да заседне в някой кръвоносен съд и да наруши кръвообращението.

В основата на новия метод стои технология, която се използва в диагностиката на раковите заболявания и която се използва в много болници по света. Учените са използвали радиоактивен изотоп, който открива активните и опасни плаки. След администрирането на изотопа в тялото на пациента се правят снимки висока резолюция на сърцето и кръвоносните съдове с помощта на скенер. Така се получава една детайлизирана снимка на сърцето с подчертаване на опасните зони.

За първи път тази технология е изпробвана при 40 пациенти, които наскоро са преживяли инфаркт. С помощта на този метод са открити опасните плаки, които са причинили инфаркта при 37 от 40-те изследвани пациенти.

Това е първия път, в който с помощта на скенер могат да се открият опасните зони, в тялото на пациента където има натрупване на атероматозни плаки, но трябва да бъдат направени допълнителни изследвания, за да се уточни дали методът е по-ефективен в откриването на плаките преди или след настъпването на инфаркт.

Не всички открити плаки ще имат потенциала да доведат до инфаркт, но с този метод ще могат да бъдат откривани рисковите пациенти и те ще могат да бъдат проследявани отблизо. Освен това рисковите пациенти могат да получат нужното лечение за стабилизирането на тяхното състояние и така да бъдат намалени случаите на инфаркт на миокарда, който е една от основните причини за смърт в наше време.

Прочетете за:
Видове миокарден инфаркт