Начало / Актуални теми / Заболявания, които се причиняват от Ешерихия коли

Заболявания, които се причиняват от Ешерихия коли

май 30, 2014

Ешерихия коли (E. coli) е бактерий, който най-често населява храносмилателния тракт на човека и животните. Има много подвидове на този бактерий и повечето от тях са безвредни. Но някои от тях могат да доведат до появата на кървава диария и други по-тежко протичащи заболявания.

Заразяването с Ешерихия коли обикновено става при контакт с човешки или животински изпражнения, заразени с бактерия. Това най-често става при пиене на контаминирана с изпражнения вода или недобре обработена заразена храна. Друг начин за разпространение на бактерия е при контакт със заразен човек, при ползване на общи предмети, като хавлии например.

Заразяването с щам на Ешерихия коли, който е опасен за човека може да протече почти безсимптомно, но може да доведе и до сериозни усложнения.

Някои от по-често срещаните заболявания, които се развиват в резултат на инфектиране с този бактерий са:

  • Остър бактериален менингит

Когато менингитът се развива при новородени той още се нарича неонатален. Менингитът представлява възпаление на обвивките, които покриват главния и гръбначния мозък. Новородените с неонатален менингит обикновено се представят с висока температура, жълтеница, затруднено хранене, периоди на спиране на дишането и гърчове. Когато се държат на ръце бебетата обикновено са по-раздразнителни. Неонаталният менингит е по-характерен за недоносените бебета.

При възрастните бактериалният менингит протича с висока температура, гадене, повръщане, обърканост, летаргия, скованост на врата и гърчове.

Лечението на менингита и в двата случая е задължително болнично с употребата на антибиотици и симптоматични средства.

  • Пневмония

Пациентите с пневмония, причинена от Ешерихия коли се представят със задух, повишаване на температурата, учестено дишане. Обикновено пневмонията засяга долните отдели на белите дробове.

  • Ентерит

При ентеритът се наблюдава възпаление на лигавицата на тънките черва, в резултат на което се развива основния симптом на ентерита – диария, която може да бъде водниста или с примеси на кръв в нея. При инфектиране с някои щамове на Ешерихия коли може да се развие ентерит известен още като диария на пътешественика, който се характеризира с често отделяне на воднисти изпражнения. Тази диария най-често се дължи на консумиране на вода, заразена с бактерия. По-често се среща в тропическите страни. При неадекватно лечение на ентеритът пациентите могат да се дехидратират и да се развият някои опасни усложнения.

  • Инфекции на пикочните пътища

Ешерихия коли може да насели уретрата, пикочния мехур или простата. На този бактерий се дължат повечето от случаите на инфекции на пикочните пътища. По-честите симптоми на този вид инфекции са парене при уриниране, болка в тазовата област, често уриниране. Обикновено температура липсва, освен ако не бъдат засегнати и бъбреците. При засягане на бъбреците от инфекцията обикновено се развива температура, гадене, повръщане и болка в поясната област.