Начало / Актуални теми / Причини за умора и сънливост и как да се справим с тях

Причини за умора и сънливост и как да се справим с тях

ян. 28, 2013

Всеки човек се е оплаквал от умора и сънливост. Това може да се дължи на множество причини – физически, емоционални, промени в начина на живот. В повечето случаи умората изчезва след достатъчна почивка, но има и някои случаи, в които тя може да персистира за по-дълъг период от време.

На какво може да се дължи умората?

1. Недостатъчно сън
Повечето хора не спят достатъчно през нощта. Обикновено човек се нуждае от седем до девет часа нощен сън, за да се възстанови и да се зареди със сили за следващия ден. Някои хора си мислят, че могат цяла седмица да не спят достатъчно и да си наваксат съня през уикенда. Но това не е възможно, защото изпуснатите часове сън се натрупват и затова е важно да спите достатъчно всяка вечер.

2. Неправилно хранене
Недостатъчният прием на храна може да доведе до чувство на умора. Също така неправилният избор на храни може да стане причина за сънливост. Балансираната диета и храненето в точно определени часове ще ви предпази от тези оплаквания. Опитвайте се всеки ден да закусвате и включете протеини и комплексни въглехидрати в менюто си.

3. Сънна апнея
Сънната апнея е състоние, при което настъпва спиране на дишането за кратък период, след което дишането се възстановява и това води до разбуждането на пациента. Поради тази причина въпреки, че хората могат да си лягат и да стават навреме те имат непълноценен сън и това би довело до умора след време. Сънната апнея е важно да се открие рано.

4. Анемия
Анемията е една от водещите причини за умора при жените. Менструалният цикъл при жените води до известна загуба на кръв и оттам може да се стигне до железен дефицит и до желязодефицитна анемия. В тези случаи жените трябва да приемат добавки съдържащи желязо, за да възстановят неговите резерви.

5. Депресия
Депресията е особено опасно състояние. Тя не само влияе на вашите емоции, но може да доведе и до здравословни проблеми. Умора, главоболие и намален апетит са едни от най-характерните симптоми при депресия. Ако се чувствате уморени за повече от две седмици е най-добре да се консултирате с лекар, който да установи какъв е проблема при вас.

6. Хипотиреоидизъм
Това състояние се дължи на недостатъчна секреция на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза, които са особено важни за метаболизма. Едни от симптомите на хипотиреоидизма са сънливостта и умората.

7. Дехидратация
Без значение дали спортувате усилено или работите в офис вашият организъм се нуждае от вода, за да допълва своите резерви и за функциите си, а и за да се чувствате бодри и в кондиция. За това е особено важно да пиете достатъчно количество вода през деня – поне 1 – 1,5 литра. Ако ви предстои тренировка изпийте две чаши вода преди да започнете упражнения.

Прочетете за:
Повишена сънливост (хиперсомния)