Начало / Актуални теми / Мултиплена склероза – причини и симптоми

Мултиплена склероза – причини и симптоми

окт. 8, 2014

Мултиплената склероза е заболяване, при което имунната система на пациента атакува защитния слой, който покрива нервните влакна – миелин. Разрушаването на миелина води до нарушаване на комуникацията между мозъка и останалата част от тялото. В резултат на това импулсите, които се изпращат от мозъка не могат да бъдат получени и това води до появата на симптомите на заболяването.

Мултиплената склероза се среща по-често при млади пациенти на възраст между 20 и 40 години. По неясни все още причини мултиплената склероза е три пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете и по-често срещана сред бялата раса, отколкото сред чернокожите.

Какви са причините за мултиплена склероза?

Точната причина за развитието на това заболяване все още не е изяснена от учените. Смята се, че това е автоимунно заболяване, при което имунната система на пациента атакува собствените клетки и тъкани. При мултиплената склероза се разрушава миелинът. В резултат на увреждането на миелина различни участъци на главния и гръбначния мозък склерозират и се нарушава предаването на нервните сигнали.

Според учените различни фактори могат да предразположат пациентите към развитието на това заболяване. Смята се, че някои генетични фактори могат да бъдат предразполагащи. Има данни, че недостатъчното количество витамин Д и недостатъчната експозиция на слънце също могат да спомогнат за развитието на мултиплена склероза.

Какви са симптомите на пациентите с мултиплена склероза?

Оплакванията на пациентите могат да варират по тежест, в зависимост от това кои нерви са засегнати.
При около един на всеки пет пациенти заболяването започва да се проявява със зрителни проблеми. Пациентите могат да се оплакват от следното:

  • загуба на цветното виждане
  • замъглено и затруднено зрение
  • болка при движение на окото
  • пълна загуба на зрението в едното или двете очи.

Ако изпращането на нервни импулси от мозъка към мускулите е нарушено пациентите могат да съобщят за различни мускулни проблеми. Те се проявяват с мускулна слабост и спастично повишен мускулен тонус. Най-често в началото има слабост и стягане в единия или и в двата долни крайника. В по-късните стадии се развива долна спастична парапареза, хемипареза и по-рядко квадрипареза.

Особено чести при мултиплена склероза са сетивните нарушения. Болните могат да се оплакват от парестезии (изтръпване, мравучкане) по пръстите или целите крайници. Може да има загуба на сетивността в различни части от тялото.

Мултиплената склероза може да повлияе и на способността за координация и баланс,особено ако мускулите на пациента вече са увредени. Болните се оплакват от тремор на крайниците, световъртеж и залитане при ходене, които с времето се влошават.

Други оплаквания на пациентите с мултиплена склероза могат да бъдат свързани със следното:

  • тазоворезервоарни нарушения: невъзможност за контролиране на позивите за уриниране, често уриниране, уриниране през нощта, инконтиненция
  • сексуални нарушения – намалено либидо, импотентност
  • променя се говорът – става скандиран и недобре артикулиран
  • умора – пациентите се чувстват уморени дори след ставане от сън
  • чувствителност към топлина – повишаването на телесната температура, гореща вана или други топлинни процедури влошават симптомите.

Прочетете за:
Клинични форми на множествена склероза