Меню

Умерената консумация на алкохол (1 – 2 питиета дневно) може да понижи риска от остеопороза при жени в менопауза, показва проучване, публикувано в сп. Menopause.

Учени от щатския университет в Орегон са провели малко проучване сред 40 жени на средна възраст 56 години. Всички участнички в проучването са били здрави, не са имали фрактури, дължащи се на остеопороза и не са провеждали хормонозаместителна терапия.

Жените са консумирали средно по 1.4 питиета дневно, предимно вино.

Учените са установили, че след като жените са спрели приема на алкохол за две седмици костната им  плътност се е понижила.

Здравината на костите им се е увеличила, след като отново са започнали да консумират алкохол.

С настъпването на менопауза намалява продукцията на естрогени, което довежда до намаляване на костната пълтност.

Известно е, че приемът на големи количества алкохол има негативно влияние върху костите.

За здравината на костите допринасят също физическата активност и балансираната диета, съдържаща достатъчно витамин D и калцй.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!