Меню

Д-р Розенберг и неговият екип от US National Cancer Institute съобщиха, че 2 от общо 17 пациента с напреднал стадий на злокачествен меланом са били напълно излекувани 18 месеца след проведена терапия с генно модифицирани имунни клетки.

Учените са изолирали имунни клетки, наречени Т- клетки от кръвта на пациенти, страдащи от злокачествен меланом. Т-клетките са лимфоцити, които разпознават и унищожават чуждите клетки.

След това те инфектирали Т- клетките с вирус, който носи ген, кодиращ продукцията на специфични рецептори в Т- клетките. Тези рецептори могат да разпознават туморните клетки.

Когато модифицираните Т-клетки били преляти на пациентите, те започнали да атакуват туморните клетки.

За по-малко от два месеца след терапията модифицираните Т-клетки са представлявали 10 % от циркулиращите Т- клетки при 15 от участниците в проучването. При двамата излекувани пациенти нивото на модифицираните Т- клетките е било по-високо.

Д-р Розенберг и колегите му ще проведат нови изследвания, за да подобрят ефективността на метода.

Те се надяват да приложат генната терапия не само при меланом, но и при белодробен карцином, рак на гърдата и други видове тумори.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!