Начало / Актуални теми / Катаракта – какво трябва да знаем?

Катаракта – какво трябва да знаем?

ян. 3, 2014

Лещата на нормалното и здраво око е ясна, без замъглявания. Когато в лещата се оформят облаковидни замъглявания се говори за катаракта, или още позната като перде. Катарактата може да се развие само в едното или и в двете очи едновременно, като обикновено едното око е по-увредено от другото.

Светлината преминава през лещата, където достига до задния отдел на окото и по такъв начин човек получава ясен зрителен образ. Когато част от лещата се замъгли  преминаването на светлината се затруднява и оттам зрението на пациента се влошава. Някои от пациентите съобщават, че виждат предметите сякаш гледат през зацапано стъкло.

Какви видове катаракта има?

Свързана с възрастта катаракта – този вид катаракта, както може да се предположи от наименованието й е характерна за по-напредналата възраст.

Вродена катаракта – някои бебета се раждат с катаракта, в резултат на вътреутробно прекарана инфекция, травма или неправилно развитие.

Вторична катаракта – някои заболявания като например диабет, радиация или експозиция на токсични продукти могат да доведат до развитието на катаракта.

Травматична катаракта – в резултат на травма може да бъде увредена лещата и да се развие катаракта.

Какви са симптомите на заболяването?

По-честите оплаквания на пациентите са:

  • замъглено и затруднено виждане;
  • затруднено виждане нощем;
  • чувствителност на светлина и ярки отблясъци;
  • честа смяна на очила и диоптър;
  • двойно виждане с едното или и двете очи.

Как се диагностицира катарактата?

За да прецени дали при вас се касае за катаракта вашият лекуващ лекар ще разгледа медицинската ви история, ще ви разпита за оплакванията ви и ще извърши някои диагностични процедури за изясняване на вашето състояние.

Тест за зрителна острота

За да установи дали е влошено зрението ви лекарят ще ви накара да разпознаете символи от таблото, оценяващо зрителната острота. Очите се изследват едно след друго последователно, като другото око се закрива.

За да изследва ретината ви лекарят първо ще разшири зениците ви. По този начин огледът на задния отдел на окото значително се улеснява. С помощта на офталмоскоп лекарят ще огледа лещата и ще прецени дали има наличие на замъглявания по нейната повърхност.

Какво е лечението на катарактата?

Единственото ефективно лечение при катаракта е хирургичното. Повечето лекари препоръчват извършването на хирургична намеса, когато катарактата започва да пречи на изпълняването на ежедневните задачи на пациента, като четене, шофиране през нощта.

По време на операцията се извършва премахване на увредената леща и поставяне на нова изкуствена леща. Изкуствената леща се поставя на точно същото място и замества функцията на увредената леща.

По принцип операцията по повод катаракта е безопасна и рядко води до усложнения. В някои случаи обаче може да се наблюдава развитие на инфекция или кървене. Операцията за катаракта увеличава риска от отлепване на ретината.

Прочетете за:
Катаракта (перде на окото) – видове

Последни публикации