Начало / Актуални теми / Уринен тест ще може да открива човешки папиломен вирус

Уринен тест ще може да открива човешки папиломен вирус

сеп. 17, 2014

Според ново проучване, публикувано в сп. The BMJ чрез изследване на урината може да се открива човешки папиломен вирус (HPV), който е главен причинител на рак на шийката на матката.

Този тест може да предложи на жените по-малко инвазивна и ефективна алтернатива на стандартното изследване и да доведе до повишаване на скрининговото изследване сред жените.

Заразяването с човешки папиломен вирус става при полов контакт, като до 80 % от сексуално активните жени се инфектират в определен момент от живота си. В повечето случаи имунната система се справя с инфекцията, но при някои жени може да хронифицира и да се прояви цитопатичният ефект на вируса. 70 % от случаите на цервикален карцином се дължат на HPV тип 16 и 18.

С цел ранно откриване и лечение на рака на шийката на матката днес се провеждат скринингови цитонамазки по метода на Papanicolaou (ПАП тест).

Скоро обаче може да започне да се прилага лесен за изпълнение и ефективен уринен тест, твърдят експерти.

Учени от Великобритания и Испания са анализирали данни от 14 отделни проучвания, обхващащи 1443 жени. Те са изследвали ефективността на уринния тест за идентифициране на HPV.

Резултатите от проучването са показали, че изследването на урина дава 87 % точност при откриването на човешкия папиломен вирус. Негативните резултати са били с точност 94 %.

Според авторите на проучването изследването на урина за откриване на HPV има добра прецизност, представлява неинвазивен, лесно изпълним и приемлив за жените тест, който може да допренесе за повишаването на скрининговото изследване за рак на маточната шийка. Ранното откриване на това заболяване може да спаси много животи.

Последни публикации