Начало / Актуални теми / Панкреас – къде боли? Причини за болки в панкреаса

Панкреас – къде боли? Причини за болки в панкреаса

фев. 21, 2024

болки в панкреаса

Къде боли панкреас (задстомашна жлеза)?

Болките, свързани с проблеми с панкреаса обикновено се проявяват в анатомичното място на жлезата – в горната част на корема, зад стомаха на нивото на първи и втори поясен прешлен. На предната коремна стена панкреасът се проецира на 5-6 см над пъпа.

Болките в панкреаса могат да имат различни характеристики в зависимост от причината за възникването им и от това коя част на панкреаса е обхваната от патологичния процес. Например, при увреждане на:

  • главата на панкреаса – може да се появи болка в дясно от срединната линия
  • тялото на панкреаса – може да се появи болка по срединната линия
  • опашката на жлезата – болката може да се появи в лявото подребрие.

Най-често болката ирадиира към кръста, гърба, лопатките, рамото, сърдечната област.

Болката в панкреаса може да варира по интензитет от лек дискомфорт до силна, изтощителна болка, може да бъде периодична или постоянна. Често се придружава от други симптоми като гадене, повръщане, фебрилитет или жълтеница.

Понякога болките в панкреаса се разграничават трудно от болка, причинена от други коремни ортани. Изключително важно е ако имате постоянна и силна коремна болка да се консултирате с лекар, който да установи причината за възникването й.   

Кои са най-честите причини за болки в панкреаса?

Болка в панкреаса може да възникне при:

Остър панкреатит

Острият панкреатит представлява остро възпаление на панкреаса. Причинява се от камъни в жлъчния мехур, болести на дуоденума, злоупотреба с алкохол, травми, медикаменти, инфекции и др.

Болката е първият и най-чест симптом. Появява се внезапно, бързо се засилва и става мъчителна и постоянна. Обикновено се локализира в епигастриума. Ирадиира към кръста и често има опасващ характер. В зависимост от това коя част на панкреаса е обхваната от възпалението, болката може да възникне в лявото подребрие или в дясното подребрие, може да се разпространи към лявото рамо, към сърдечната област и да симулира миокарден инфаркт.

Болката в панкреаса е по-силна при лежане на гръб и се облекчава в странично положение със свити колене, притискащи корема.

Други придружаващи симптоми са гадене, повръщане, повишаване на температурата, подут корем.

Хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит най-често е резултат от хронична злоупотреба с алкохол, генетични фактори, метаболитни нарушения (хиперлипемия, хемохроматоза), недоимъчно хранене, инфекции и др.

Болката при хроничен панкреатит често се описва като дълбока, тъпа болка в горната централна част на корема, а също и в дясното и лявото подребрие. Болката може да се излъчва към други части на тялото, като гърба, раменете, сърдечната област. Това разпространение може да затрудни определянето на точния източник на болка.

Болката от хроничен панкреатит често се предизвиква или влошава от хранене, особено след прием на мазни или пикантни храни.

Докато някои хора с хроничен панкреатит могат да изпитат относително постоянни симптоми, други могат да имат периодични обостряния, характеризиращи се с внезапни и интензивни пристъпи на болка.

Рак на панкреаса

Болката, жълтеницата и необяснимата загуба на тегло са по-късни симптоми при рак на панкреаса. При рак на главата на панкреаса болката е по-слабо изразена, локализира се в епигастриума и в дясно от срединната линия. При рак на тялото на панкреаса болката е по-ранен симптом. Тя е силна, мъчителна, постоянна. Локализира се в епигастриума и кръста, засилва се при лежане по гръб. При рак на опашката на панкреаса болката се локализира в лявото подребрие, като може да ирадиира към лявата плешка.

Други причини за болки в панкреаса са:

  • кисти на панкреаса
  • псевдокисти на панкреаса
  • запушване на панкреатичния канал
  • инфекции на панкреаса, причинени от бактерии, паразити
  • травми на панкреаса и др.

Прочетете за:
Къде се намира панкреасът?
Панкреас – структура, функции, проблеми