Начало / Актуални теми / Какви са симптомите на розацея

Какви са симптомите на розацея

мар. 26, 2013

Розацеята е често срещано хронично възпалително кожно заболяване, което засяга по-често възрастните хора. Тя се характеризира със зачервяване на кожата на лицето и малки червени пълни с гной пъпки. Ако не бъде правилно лекувана розацеята може да се влоши. Въпреки това при повечето хора тя има цикличен ход с периодични изостряния. Розацеята може да бъде объркана с кожна алергия или екзема.

Симптомите при розацея могат да варират при различните пациенти. При повечето пациенти са налице само някои от всичките възможни признаци на това заболяване.

Някои от по-често срещаните симптоми на розацея са:

Зачервяване на кожата на лицето.Тази червенина може да се появява и след известно време да изчезне от само себе си. Поради тази причина голяма част от хората неглижират проблема и смятат, че при тях няма някакъв кожен проблем, за който е нужно да се консултират с лекар.

Постоянно зачервяване на лицето. С напредването на заболяването зачервяването на кожата не изчезва и става постоянен симптом, който вече започва да тревожи хората. Зачервяването е по-засилено в центъра на лицето и може да изглежда така сякаш пациентът е получил слънчево изгаряне или се е изчервил. Освен това пациентите могат да се оплакват от чувство на парене в областта на лицето така както е при изгаряне. Прилагането на овлажняващи кремове или тоници за почистване на лицето могат да засилят раздразнението на кожата.

Развитие на малки червени пъпчици. По-голямата част от тези пъпки са пълни с гной и много наподобяват на пъпките, които се получават при акне. Но при розацеята няма поява на черни точки, както е при акнето и това отличава двете кожни нарушения.

Разширени кръвоносни съдове. Малките кръвоносни съдове, които изхранват кожата на лицето могат да се разширят и да станат видими на слънчева светлина.

Освен тези основни симптоми при някои пациенти могат да се наблюдават и други придружаващи симптоми.

Пациентите с розацея могат да развият очна розацея. При този проблем очите се раздразват и изглеждат зачервени. Клепачите могат да се зачервят и да се подуят.

Кожата на лицето може да стане по суха и да се задебели в някои отдели. Носът може да увеличи своите размери и да изглежда подут. Това състояние е известно като ринофима и засяга по-често мъже, отколкото жени.

Какво е лечението на това състояние?

Няма някакво точно дефинитивно лечение, но с правилните медикаменти и процедури розацеята може да бъде овладяна и пациентите да контролират своите симптоми и оплаквания. Често се използват специални кремове с медикаменти в тях. Пациентите трябва задължително да прилагат слънцезащитен крем при излагане на слънце. Разширените кръвоносни съдове на кожата могат да бъдат премахнати с лазерно лечение.

Прочетете за:
Розацея
Отключващи фактори на розацея