Начало / Актуални теми / 10 факта относно маларията

10 факта относно маларията

юни 3, 2013

Маларията е опасно заболяване, причинявано от група паразитни организми, които се пренасят с помощта на комари. Приблизително половината от човешката популация е в риск от заразяване от малария. Хората, които живеят в бедни и развиващи се страни са под по-голяма опасност. През 2010 година са регистрирани над 219 милиона случаи на малария. Ето и някои полезни факти относно това заболяване:

1. Маларията се предава на човек от инфектирани с паразита комари при ухапване. Паразитът не заразява комара, но може да доведе до фатални последици при човек.

2. Маларията е предотвратима и може да бъде контролирана с правилните мерки. Чрез ранна диагноза на заболяването и навременно лечение много от случаите могат да бъдат предотвратени.

3. Едни от честите и първоначални симптоми на малария са температура, главоболие, студени тръпки и повръщане.

4. Един от всеки пети случаи на смърт на дете в Африка се дължи на маларията. Учените са изчислили, че децата в Африка изпитват един до пет епизода на маларийна треска всяка година.

5. Неправилната употреба на антималарийни медикаменти в миналото е довела до развитието на резистентност на причинителя към медикаментите, което от своята страна води до по-трудно справяне с болестта и повече смъртни случаи. Създадените наскоро нови медикаменти внасят лъч надежда в бъдеще да бъде намалено разпространението на маларията.

6. Използването на предпазни мрежи за недопускане на заразяване от комарите могат да бъдат използвани във високо рисковите територии. Тези мрежи могат да бъдат ефективни ако над 80% от населението ги използва в домовете си.

7. При бременните жени, заразени с малария има много висок риск от спонтанни аборти или преждевременно раждане. Освен това маларията води до развитието на анемия, а това от своя страна води до раждане на деца с много ниско тегло. Маларията води до смъртта на приблизително 10 000 бременни жени всяка година в Африка.

8. Един от най-ефективните методи за намаляване популацията на комари е пръскането на жилищата с инсектициди. За бъде постигнат добър ефект трябва да бъдат обхванати жилищата на поне 80% от населението. Пръскането срещу комари трябва да се повтаря на всеки 3 до 6 месеца в зависимост от използвания инсектицид.

9. Дори и да сте боледували преди от малария може да се разболеете отново. Лечението трябва да продължи поне 5 дни, за да може да сте сигурни, че сте се излекували и причинителят е премахнат от вашето тяло. Паразитът има способността да се задържа в чернодробните клетки и ако не бъде напълно премахнат при спадане на имунитета на човек може отново да причини треска.

10. Все още няма открита ваксина срещу малария. Правят се сериозни проучвания в тази насока. В момента в Африка се проучва ефективността на една нова ваксина, която ако бъде одобрена би могла да спаси живота на милиони хора по света.