Начало / Актуални теми / Изкълчване на капачето (луксация на пателата)

Изкълчване на капачето (луксация на пателата)

ное. 5, 2018

изкълчване на капачето

Изкълчване на капачето (луксация на пателата – luxation patellae) може да настъпи при резки усукващи движения. Колянното капаче се измества странично и нагоре.

Каква е анатомията на колянното капаче?

Капачето (patella) е сезамовидна кост, намираща се в сухожилието на четириглавия мускул на бедрото. Предната повърхност на капачето е изпъкнала и грапава, а задната му повърхност (ставна повърхност – facies articularis) е гладка и заляга към бедрената кост.

Капачето участва със задната си повърхност в изграждането на колянната става, а предната му повърхност е извън кухината на ставата. То няма значение за механиката на ставата, а само служи за увеличаване на ъгъла на прикрепване на четириглавия мускул на бедрото към големия пищял.

Сухожилието на четириглавия бедрен мускул обхваща капачето от всички страни и продължава надолу, достигайки до големия пищял. Тази крайна част на сухожилието се нарича връзка на капачето – lig. patellae, която укрепва предната повърхност на ставната капсула. Под lig. patellae има мастна тъкан – инфрапателарно мастно тяло – corpus adiposum infrapatellare.

От двете страни на капачето се разполагат две плоски връзки, които вървят от него към външния и вътрешния кондил на големия пищял. Те прикрепват капачето и му пречат да се измества встрани.

Това са: вътрешна поддържаща връзка на капачето (retinaculum patellae mediale) и външна поддържаща връзка на капачето (retinaculum patellae laterale).

Различават се следните видове луксации на пателата:

Вродена луксация на капачето

Вродената луксация на пателата е рядко срещано състояние, при което колянното капаче е постоянно изместено. Може да се прояви още след раждането или да се развие по-късно. Обикновено се диагностицира при прохождането на детето. Установява се флексионна контрактура на коляното, изместено капаче, валгусна деформация на коляното (genu valgus), извиване на големия пищял навън.

Вродената луксация на капачето се среща изолирано или при някои синдроми, например при синдром на Даун, артрогрипоза, нокти-патела синдром и др. За корекцията й най-често е необходимо оперативно лечение.

Хабитуално изкълчване на капачето

При хабитуална луксация капачето се луксира при всяко флектиране на колянната става и спонтанно се връща на нормалното си място при екстензия. Обикновено се изявява след като детето започне да ходи и в повечето случаи се понася добре, ако липсва болка. Лечението е оперативно.

Травматична луксация на пателата

Капачето най-често се луксира при рязко усукващо движение, при леко сгънато коляно. По-рядко възниква при директна травма на капачето. Луксацията може да се придружи от разкъсване на медиалния ретинакулум (вътрешната поддържаща връзка на капачето). Среща се често в юношеска възраст, особено при момичета, тъй като те имат по-хлабави ставни връзки.

Понякога пателата се намества сама веднага. Скоро след травмата коляното е оточно, може да има кръв в ставата (хемартроза). При натиск се установява болезненост откъм вътрешната страна на капачето поради руптурата на вътрешния ретинакулум.

При рентгенологичното изследване се установява хемартроза, понякога с установяване на ниво на плаваща мазнина. Може да има и остеохондрална фрактура на медиалната фасетка на пателата.

При някои пациенти е възможно пателата да се изкълчва при все по-малки травми. В този случай се говори за рецидивиращо изкълчване на капачето.

Какво е лечението при травматично изкълчване на капачето?

При по-леки луксации се провежда консервативно лечение – наместване на капачето и гипсова имобилизация на крайника с тутурна шина за три седмици. Препоръчва се ранна активна рехабилитация.

При по-тежка луксация на пателата се провежда хирургично лечение. При разкъсан ретинакулум се изършва оперативното му възстановяване. При наличие на хемартроза трябва да се аспирира кръвта от колянната става. При установена рентгенологично остеохондрална фрактура, трябва да се обърне внимание на откъснатия фрагмент. Големите фрагменти трябва да се наместят и фиксират, докато малките трябва да се отстранят.

Ако капачето се е изкълчвало повече от три пъти  се препоръчва извършването на стабилизираща операция.

Прочетете за:
Изкълчване на раменната става