Начало Актуални теми Как се диагностицира акромегалия?

Как се диагностицира акромегалия?

Как се диагностицира акромегалия?
Как се диагностицира акромегалия?

Акромегалията е заболяване, което се дължи на повишена секреция на растежен хормон (соматотропен хормон). Причината за това най-често е аденом на хипофизата. В по-редки случаи причина могат да бъдат хипоталамични тумори или невроендокринни тумори на панкреас, бял дроб, яйчници и млечна жлеза, които секретират GHRH – рилизинг хормон за растежния хормон. Когато болестният процес е започнал преди пубертета, заболяването се нарича гигантизъм.

Акромегалията се характеризира с наднормен растеж на костите и меките тъкани. Най-голяма заболеваемост се наблюдава на възраст между 30 и 60 години.

За да се постави диагнозата акромегалия се използват следните методи:

Анамнеза – основните симптоми в началото са умора, главоболие, сънливост, непоносимост към топлина. Самият болен и близките му съобщават за настъпили промени във външния вид –уголемяване на крайниците, загрубяване и уголемяване на лицето, поява на повишено окосмяване и мазна кожа, нарастване на езика. Поради нарастването на крайниците шапките, обувките, ръкавиците и пръстените на болните им стават малки. Носът става голям, както и ушите и устните. Пациентите усещат и промяна в техния глас, който става нисък и дрезгав.

Един от алармиращите признаци при акромегалия е периферната невропатия, засягаща n.medianus, поради притискането му в стеснения карпален тунел в резултат на нарастване на костите и меките тъкани – това се проявява с изтръпване и силни болки в ръцете.

Пациентите често съобщават за болки в ставите и мускулна слабост.

Нарастващият тумор на хипофизата предизвиква смущения в зрението и битемпорална хемианопсия, т.е. двустранно нарушаване на периферното зрение, но може да настъпи атрофия на зрителния нерв и слепота.

Физикален статус – При прегледа се забелязват загрубелите черти на лицето. Особено подчертано е нарастването на долната челюст с обратна захапка, както и разреждането на зъбите (диастема).  Забелязва се, че езикът е уголемен и зъбите се отпечатват по ръбовете му. Кожата на пациентите е дебела, на гънки, особено по врата, мазна, топла.

Установяването на артериална хипертония е обичайно. Може да е налице уголемяване на вътрешните органи: уголемен черен дроб, бъбреци, далак, сърце.

Лабораторни изследвания – диагнозата се потвърждава от хормоналните изследвания. Установяват се многократно повишени стойности на растежния хормон в серума. Нивата на IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор-1) са също повишени. При част от пациентите се откриват и повишени нива на пролактин.

Друга характерна находка от лабораторните изследвания е установяването на повишени нива на кръвната захар(хипергликемия).

Основна диагностична стойност има проследяването на растежния хормон в хода на ОГТТ ( орален глюкозотолерантен тест). Нормално натоварването с глюкоза потиска освобождаването на растежния хормон и нивото му спада. При акромегалия се наблюдава парадоксално повишение, липса на отговор или недостатъчно спадане на нивата на хормона.

Рентгенография – при съмнения за акромегалия се извършват следните рентгенографии:

  • профилна рентгенография на черепа с центраж турското седло за откриване на типични промени: задебеляване на protuberantia occipitalis externa, хиперпневматизация на синусите , уголемяване и деформиране на sella turcica и др.
  • рентгенография на пръстите на ръцете за откриване ,,тъфтинг‘‘ симптом (разрехавяване на крайните фаланги, наподобяващо цветно зеле) и симптом на ,,пагода‘‘ (изшипяване на крайните фаланги, придобиващи образ на покрива на китайски храм)
  • профилна рентгенография на меките тъкани на петата – стойности над 18 мм за жени и 22 мм за мъже са показателни за заболяването. Динамичното проследяване на тази дебелина дава сведения за хода на заболяването – ремисия или рецидив.

КТ или ЯМР – при негативна находка от визуализиращите методи трябва да се мисли за ектопична секреция на растежения хормон или на GHRH (рилизиг хормон на растежния хормон).

Във връзка с усложненията, които могат да настъпят при заболяването се извършват още:

  • Очен преглед с периметрия
  • Ехокардиография
  • Колоноскопия – тъй като заболяването се свързва с повишен риск от карцином на дебелото черво.

Автор: д-р Николета Кочанова

Прочетете за:
Акромегалия – повишена секреция на растежен хормон
Растежен хормон (соматотропен хормон)
Анатомия на хипофизната жлеза