Хипофизна жлеза

юни 30, 2013

Хипофизната жлеза (glandula pituitaria; hypophysis) е разположена в хипофизната ямка на sella turcica. Има овална, приплесната форма, малки размери: дължина 8-10 mm, широчина – 12-15 mm и височина – 5-6 mm. Към хипофизната жлеза се отнасят и части от хипоталамуса: infundibulum и средното възвишение на tuber cinereum.

Хипофизата се разделя на две части:

І. Аденохипофиза – състои се от три части

1. Предна част (pars anterior). Изградена е от три основни типа клетки.
Ацидофилни клетки. Те произвеждат соматотропен хормон, който стимулира растежа на тялото и пролактин, който усилва продукцията на мляко в млечните жлези.
Базофилни клетки. Те продуцират:
– тиреотропен хормон (ТТХ), който стимулира функцията на щитовидната жлеза;
– адренокортикотропен хормон (АКТХ), стимулиращ производството на глюкокортикоиди в надбъбречната кора;
– гонадотропни хормони: фоликулостимулиращ, който стимулира растежа на яйчниковите фоликули у жената и сперматогенезата у мъжа, и лутеинизиращ хормон, който у жената предизвиква овулация и образуване на жълтото тяло, а у мъжа – отделането на тестостерон.
Хромофобни клетки. Те се смятат за резервни клетки, от които се развиват нови ацидофилни и базофилни клетки.

2. Рars intermedia. Тя е рудиментарно образувание. Представлява тясна клетъчна пластинка, прилепена към неврохипофизата.

3. Pars tuberalis. Състои се от кубични клетки, които образуват мехурчета, изпълнени с колоид. Този колоид съдържа малко количество йод. Pars tuberalis се намира в предната част на infundibulum и tuber cinereum.

ІІ. Неврохипофиза

Състои се от клетки, наречени питуицити. Доказано е, че тези клетки не произвеждат т.нар. хормони на неврохипофизата. Тези хормони се продуцират от невросекреторните клетки в две от ядрата на хипоталамуса и се придвижват до неврохипофизата по хода на нервни влакна. Представляват антидиуретичен хормон (вазопресин) и окситоцин. Антидиуретичният хормон стимулира резорбцията на вода в извитите бъбречни каналчета, в резултат на което първичната урина намалява. При недостатъчност на този хормон се развива безвкусен диабет, който се проявява с често и обилно уриниране. Този хормон има констриктивен ефект върху кръвоносните съдове и се повишава кръвното налягане. Окситоцинът стимулира съкращението на гладката мускулатура на матката.

Аденохипофизата се кръвоснабдява от горната хипофизна артерия, а неврохипофизата – от долната хипофизна артерия. Кръвта от хипофизната жлеза се оттича по хипофизните вени.

Прочетете за:
Хормони на хипофизата
Какви са симптомите на туморите на хипофизата
Пролактином – аденом на хипофизата