Начало / Актуални теми / Причини за оток в областта на краката

Причини за оток в областта на краката

юни 23, 2014

мускулни крампи

Отокът се дължи на натрупване и задържане на течност в определена част на тялото. Отоците в областта на краката много често се дължат на прекарване на дълго време в изправено положение и не са причина за притеснение. Но ако отокът се задържи за по-дълго време и се съпровожда от други симптоми, тогава той може да бъде признак на някои сериозни заболявания.

По-честите причини за оток в областта на краката са:

Бременност

Подуването на крайниците и задържането на течности в тази област е често срещано оплакване на жените в по-късните периоди на бременността. Ако обаче отокът настъпи внезапно и е по-обилен това може да бъде признак на едно от сериозните усложнения на бременността – прееклампсия. Обикновено прееклампсията се съпровожда още от повишено кръвно налягане и отделяне на белтък с урината.

Травма в областта на крака и по-често глезена

Травмите в областта на крака често се съпровождат от отоци. Най-често оток на крака се наблюдава при изкълчване на глезена, при което има преразтегляне на лигаментите, които поддържат глезена. За да намалите отока в тази област е нужно да държите крака нависоко и да не го натоварвате за известно време.

Заболявания на сърцето, черния дроб или бъбреците

Понякога отоците на краката могат да бъдат признак на сърдечни или бъбречни заболявания. Отоци, които се появяват вечер могат да се дължат на задържане на соли и вода, което да се дължи на десностранна сърдечна недостатъчност. Някои бъбречни заболявания могат да бъдат съпроводени с отоци на краката. Когато бъбреците не функционират правилно това може да доведе до задръжка на течности. Ако отоците са съпроводени с умора, липса на апетит и наддаване на тегло е препоръчително да бъде извършена консултация с лекар.

Лимфедем

При лимфедемът има натрупване на лимфа, което най-често се дължи на увреда на лимфните съдове или след отстраняване на лимфни възли. Лимфата е течност богата на белтъци. Тя се филтрира през лимфните възли, чиято функция е да убива вредните и ненужни субстанции, като бактерии например. Когато има увреждане на лимфните съдове придвижването на лимфата е затруднено и може да се появят отоци.

Венозна недостатъчност

Отоците на крайниците могат да бъдат ранен признак на венозна недостатъчност. При нея има затруднения в оттичането на кръвта към сърцето. Обикновено придвижването на кръвта във вените се регулира от наличието на клапи, които пречат на връщането на кръвта обратно. Когато има увреждане на клапите се натрупва кръв в крайниците и се развиват отоци в тази област.

Прочетете за:
Подути крака – причини