Начало / Актуални теми / Лечение на повишеното изпотяване с ултразвук

Лечение на повишеното изпотяване с ултразвук

мар. 23, 2012

Лечение чрез ултразвук може да понижи повишеното изпотяване в подмишничната област с близо 80 %, показва ново проучване.

Американски учени са провели малко проучване сред 14 мъже и жени на възраст между 18 и 75 години. Всички те са имали хиперхидроза, състояние, при което човек се изпотява повече, отколкото е необходимо за охлаждане на тялото. Изпотяване се появява дори когато околната температура не е висока, а пациента не е физически натоварен.

Според д-р Марк Нестор, ръководител на проучването ултразвуковото лечение на хиперхидрозата е ефективен и безопасен метод. Състои се в затопляне и разрушаване на потните жлези в подмишничната област.

Проучването е представено на ежегодната среща на Американската академия по дерматология.

Лечението се състои от две процедури през 28 дни. Времето за третиране на едната подмишница е около 20 минути. Два месеца след втората процедура учените са установили средно 80 % понижение на продукцията на пот.

Резултатите са обнадеждаващи, но е необходимо по-голямо проучване. Изследването на тъкан от подмишничната област под микроскоп ще даде възможност да се установи дали потните жлези са наистина разрушени или поради възпалителен процес не функционират.

Други методи за лечение на хиперхидрозата са: антиперспиранти, инжектиране на ботокс, йонофореза, оперативно лечение.

Прочетете за:
Изпотяване