Начало / Актуални теми / Киста на черния дроб

Киста на черния дроб

апр. 11, 2018

киста на черния дроб

Кистата на черния дроб представлява изпълнена с течност кухина. Чернодробните кисти се срещат в 3 до 5 % от хората над 50 годишна възраст, по-често при жени. Те обикновено са безсимптомни и се откриват случайно по време на ехографско изследване или при операция.

Какви видове кисти на черния дроб има?

Кистите на черния дроб могат да бъдат единични (солитарни) или множествени. Едни кисти на черния дроб са вродени (налице са още при раждането), докато други се развиват в много по-късна възраст. Вродените кисти обаче могат да останат незабелязани, докато не възникнат симптоми по-късно в зряла възраст.

Кистите могат да бъдат истински и лъжливи. Истинските кисти са постлани отвътре с епител. Такива са например вродените кисти. Лъжливи кисти могат да се формират в резултат на травма, възпаление, но те се срещат рядко.

Различават се още следните видове кисти на черния дроб:

Прости кисти на черния дроб

Простите кисти на черния дроб са вродени и се образуват по време на ембрионалното развитие от разширени абнормни жлъчни каналчета. Стените им са тапицирани с епителни клетки, а кухината им е изпълнена с бистра течност. Това са най-често срещаните кисти на черния дроб, като размерите им рядко надвишават 3 см. По-често възникват в десния лоб на черния дроб. В повечето случаи простите кисти са единични, рядко може да има 2 – 3 или повече кисти.

Простите кисти на черния дроб обикновено не причиняват симптоми и не се нуждаят от лечение. Понякога обаче могат да достигнат големи размери и да причинят оплаквания.

Паразитни кисти на черния дроб – ехинококова киста

Ехинококозата (кучешката тения) е паразитно заболяване, което се причинява от лентовиден червей – Echinococcus granulosus. Човек се заразява при поглъщане на яйца на паразита. Най-често това става при контакт с куче, по чиято козина има разнесени яйца. Заболяването протича бавно – месеци и години. В черният дроб на човека се развива ехинококова киста, която нараства и дава клинични симптоми.

Кистаденоми

Кистаденомите са доброкачествени кистични тумори. Те са подобни на простите кисти и са налице още при раждането. Кистаденомите обаче могат да дегенерират злокачествено и да се превърнат в кистаденокарцином. Ето защо при всички чернодробни кисти се препоръчва биопсия, за да се изключи раково заболяване.

Има някои заболявания, които са свързани с множествени чернодробни кисти:

 • поликистоза на черния дроб – рядко генетично заболяване, при което още при раждането са налице множество кисти в черния дроб
 • автозомно-доминантна бъбречна поликистоза
 • болест на Фон Хипел-Линдау (Von Hippel-Lindau)
 • болест на Кароли (Caroli).

Какви са симптомите при киста на черния дроб?

Чернодробните кисти обикновено протичат безсимптомно в продължение на години. С увеличаване на размера на кистата могат да се появят някои от следните симптоми:

 • болка, тежест или дискомфорт в горната дясна част на корема
 • хепатомегалия (увеличен черен дроб)
 • подуване на корема
 • жълтеница
 • безапетитие, сърбеж по кожата, уртикария се наблюдават при ехинококова киста.

Рядко чернодробните кисти могат да се усложнят с кръвоизлив, инфектиране, руптура.

Как се диагностицират чернодробните кисти?

Чернодробните кисти често се диагностицират случайно при профилактични прегледи. За поставяне на диагнозата допринасят следните изследвания:

 • ехографско изследване
 • компютърна томография
 • ядрено-магнитен резонанс.

Какво е лечението при киста на черния дроб?

Въпреки че повечето чернодробни кисти са доброкачествени и не се нуждаят от лечение, ранната диагноза е от решаващо значение за правилното лечение на паразитните или канцерогенни подтипове.

При прости кисти с размери над 5 см и причиняващи оплаквания може да се извърши тънкоиглена пункция под ехографски контрол, аспирация на съдържанието и последващо склерозиращо лечение.
Може да се извърши също лапароскопска фенестрация на кистата на черния дроб.

При ехинококова киста се провежда оперативно отстраняване на кистата (кистектомия) и последващо медикаментозно лечение.