Начало Актуални теми Кортикостероиди – странични ефекти

Кортикостероиди – странични ефекти

кортикостероиди – странични ефекти
кортикостероиди – странични ефекти

Кортикостероидите са голяма група лекарствени средства, характеризиращи се с мощно противовъзпалително и имуносупресивно действие. Te намират своето място в лечението на тежки възпалителни процеси, имунни и автоимунни заболявания, алергични реакции – (вкл. анафилактичен шок), при трансплантация на органи (срещу отхвърляне на трансплантата) и др. Mогат да се използват както за локално, така и за системно приложение, а някои по-известни представители от групата са дексаметазон, преднизолон, метилпреднизолон и др. Всъщност, тези лекарства представляват аналог на ендогенно синтезираните в организма хормони – глюкокортикоиди (кортизол и кортикостерон), които се произвеждат от кората на надбъбрека. При надбъбречна недостатъчност (болест на Адисон) те се използват за заместителна терапия.

Какви странични ефекти имат кортикостероидите?

Кортикостероидите оказват ефект върху много системи и метаболитни процеси (пряко и косвено), което обуславя и множеството странични ефекти. Ето някои от тях:

  • Метаболитни ефекти

Кортикостероидите са контраинсуларни хормони, т.е. основният им метаболитен ефект е повишаването на нивото на кръвната захар. Това става, чрез стимулиране на глюконеогенезата в черния дроб и противодействие ефекта на инсулина. Трайната хипергликемия крие риск от развитието на инсулинова резистентност и стероиден диабет.

Върху белтъчната обмяна имат катаболен и антианаболен ефект, т.е. повишават разграждането и намаляват синтеза на белтъци в мускулите. Краен резултат е намаляване на мускулната маса.

Върху обмяната на липидите действието е комплексно със стимулиране на липолизата в едни и на липогенезата в други области на тялото. Това води до преразпределение на мазнините и натрупването им основно в областта на корема, туловището, лицето (лунообразно лице/facies lunata) и врата (т.нар. бизонска гърбица)

  • Ефекти върху сърдечно-съдовата система

Кортикостероидите не упражняват пряк ефект върху сърдечно-съдовата система, а потенцират действието на катехоламините (адреналин и норадреналин), върху миокарда като по този начин могат да предизвикат артериална хипертония.

  • Ефекти върху централната нервна система

Кортизолът има значение за нормалното протичане на психичните процеси и излишъкът му може да доведе до състояния, както на еуфория, така и на депресия.

  • Ефекти върху храносмилателната система

Глюкокортикостероидите (ГКС) повишават секрецията на солна киселина и количеството на стомашния сок, като същевременно потискат секрецията на хидрогенкарбонати, мукус и простагландини. Последните изграждат защитния слой, който предпазва стомашната лигавица от ерозивното действие на солната киселина. В резултат се повишава рискът от образуване на пептична язва на стомаха.

  • Ефекти върху кръвните клетки и имунните функции

КС стимулират образуването на еритроцити и тромбоцити и водят до промени в диференциалната кръвна картина. Намалява се броят и ефективността на имунокомпетентните бели кръвни клетки (лимфоцитите), антителата и различни цитокини, участващи във възпалителния процес. Като резултат се проявява противовъзпалителното им действие, но също и потискане на имунитета, което води до висока възприемчивост към инфекции, както и до по-тежкото им протичане. Освен това КС потискат свръхразрастването на съединителна тъкан и съответно образуването на големи белези на мястото на нараняване на кожата. От друга страна, обаче се потиска образуването на защитна бариера около раната и това предразполага към разпространение на локалните инфекции. Поради тази причина приложението на кортикостероиди при бактериална инфекция трябва винаги да бъде съпроводено от подходяща антибиотична терапия.

  • Ефекти върху костите

КС потискат образуването и стимулират разграждането на костната тъкан, което в дългосрочен план води до остеопороза. Последната се характеризира с намалена костна плътност и се изявява с появата на т.нар. патологични фрактури (счупвания при минимално физическо въздействие върху костта).

Други потенциални усложнения на този вид терапия са развитието на катаракта, репродуктивни нарушения, изтъняване на кожата и образуване на типични пурпурни ивици – стрии.

Всички изброени странични ефекти на кортикостероидите се проявяват при продължителното им приложение във фармакологични дози (които са по-високи от физиологичните). Съвкупността от тези симптоми се обособява в т.нар. синдром на Кушинг, който е обект на лечение от страна на специалистите по ендокринология.

Не трябва да се забравя, че екзогенното внасяне на хормони в организма води до дисбаланс в регулацията на жлезите с вътрешна секреция, каквато е надбъбречната кора и в крайна сметка може да бъде потисната нейната нормална функция. Това изисква спирането на лечението с ГКС да се случва по точно определени схеми с постепенно намаляване на дозата.

Автор: Симеон Костадинов

Прочетете за:
Синдром на Кушинг