Начало / Красота и здраве / Стероидно акне – причинява се от кортикостероиди

Стероидно акне – причинява се от кортикостероиди

юни 20, 2024

стероидно акне

Стероидно акне е подобно на акне състояние на кожата, което възниква като страничен ефект от употребата на кортикостероиди или анаболни стероиди.

Кортикостероидите са група медикаменти, които се използват за лечение на тежки възпалителни заболявания, автоимунни заболявания, тежки алергични реакции, прилагат се и при трансплантирани пациенти. Употребата им обаче води до множество нежелани реакции, включително и акне.

Стероидно акне възниква по-често при хора под 30 години. Тежестта зависи от дозата на медикамента, продължителността на лечението и индивидуалната чувствителност.

Обикновено изчезва, след спиране приема на кортикостероида, но междувременно локалното лечение може да помогне.

Какви са причините за стероидно акне?

Стероидното акне се причинява от употребата на системни (перорални, инжекционни или инхалаторни) кортикостероиди.

 • кортикостероиди, като преднизон

Стероидното акне обикновено се появява няколко седмици след лечение с високи дози кортикостероид.

 • анаболни стероиди, използвани в бодибилдинга

Стероидно акне се появява при много от хората, които използват анаболни стероиди в големи дози за бодибилдинг.

Как кортикостероидите причиняват акне?

Механизмите, по които кортикостероидите водят до развитие на акне, не са напълно изяснени. Въпреки това се смята, че кортикостероидите могат да увеличат производството на себум, което може да доведе до запушени пори и развитие на акне. Кортикостероидите могат също да повлияят на скоростта, с която кожните клетки се отделят, което води до натрупване на мъртви кожни клетки. Те могат да се смесят със себума и да запушат порите.

Анаболните стероиди могат да причинят хормонален дисбаланс, който да предизвика акне. То е подобно на акнето по време на пубертета.

Какви са симптомите при стероидно акне?

Стероидното акне най-често се появява по лицето, гърдите и гърба. Обривът обикновено се проявява като малки червени подутини (папули) или пустули (пълни с гной пъпки) по кожата. В някои случаи стероидното акне може да се прояви и като комедони (отворени и затворени).

Обривът може да бъде сърбящ или болезнен, а пациентите може да изпитат подуване и чувствителност в засегнатата област.

Видове стероидно акне

Различават се две форми:

 • акне вулгарис (acne vulgaris)

При стероидно акне от типа акне вулгарис, петната може да са по-еднородни, отколкото при обикновеното нестероидно акне.

 • маласезиев фоликулит (malassezia folliculitis)

Маласезиевият фоликулит или гъбично акне се проявява със сърбящи папули и пустули по гърдите и гърба. Причинява се от свръхрастеж на дрожди, наречени Malassezia, в и около космените фоликули.

При гъбечният тип акне, повечето петна са с еднакъв размер. Комедони (бели и черни точки) обикновено не се виждат.

Как се поставя диагнозата?

Диагностицирането на стероидно акне включва внимателно изследване на медицинската история на пациента и физикален преглед на кожата. Ключов момент за диагнозата е установяването на връзка между употребата на кортикостероиди и появата на симптоми на акне.

Какво е лечението?

Стероидното акне се причинява от употребата на кортикостероиди. Спирането или намаляването на дозата на стероида ще помогне за изчезване на акнето.

Спирането става само след консултация с лекар, като дозата постепенно се намалява. Това може да отнеме седмици и дори месеци. 

Не винаги обаче е възможно да се спре терапията с кортикостероид. В тези случаи ще се лекува акнето.

За лечение на стероидно акне, подобно на акне вулгарис, се използват различни препарати за локално приложение върху кожата и перорални антибиотици.

 • антибиотична терапия

Пероралните антибиотици от групата на тетрациклините (доксициклин, тетрациклин) се предписват при тежки и някои умерени случаи на стероидно акне. Тези антибиотици убиват бактериите, които влошават акнето.

 • локален ретиноид – изотретиноин

Ретиноидите са производни на витамин А, които се предлагат под формата на лосиони, гелове и кремове. Те са в основата на грижата за акне. Може обаче да отнеме 3 месеца редовна употреба, преди са настъпи ефект. Жените, които са бременни или кърмят, не трябва да използват ретиноиди.

 • бензоил пероксид

Бензоил пероксидът е много ефективен антисептик, който помага да се убият бактериите и да се намали възпалението. Препоръчва се да се използва заедно с перорални антибиотици, както и при леки случаи, които не изискват антибиотици. Когато използвате някакъв препарат за локално приложение върху лицето си, важно е да го нанесете върху цялото си лице, а не само върху петната, които виждате.

Не търкайте лицето си агресивно, когато почиствате или нанасяте лекарства, тъй като това може да влоши акнето.

 • салицилова киселина – също помага за лечение на акне, като ексфолира кожата
 • фототерапия – подобрява ефекта от медикаментозното лечение.

Индуцираното от стероиди гъбично акне (malassezia folliculitis) се лекува с локални противогъбични средства (напр. кетоконазол) или с перорален противогъбичен препарат, като итраконазол.

Грижата за кожата има важно значение при лечението на акне. Препоръчва се например:

 • внимателно измиване на кожата
 • използване на некомедогенни (незапушващи порите) козметични продукти
 • избягването на груби ексфолианти
 • избягване на мазни храни,някои млечни продукти и особено захарта.

Прочетете за:
Кортикостероиди – странични ефекти
Акне
Видове акне