Начало / Актуални теми / Силимарин – съдържа се в бял трън

Силимарин – съдържа се в бял трън

мар. 5, 2024

силимарин

Силимарин се извлича от семената на растението бял трън (Silybum marianum). Той е основният биоактивен компонент, отговорен за лечебните свойства на белия трън. Известен е с хепатопротективните си ефекти, което означава, че защитава черния дроб от увреждане, причинено от токсини, отрови, алкохол или някои лекарства. Използва се като хранителна добавка и често се препоръчва на хора с чернодробни заболявания като хепатит, цироза или омазнен черен дроб.

Силимаринът представлява комплекс от флавонолигнани – силибин, силидианин, силиманин, силандрин, силикристин и др. Това са основните биоактивни компоненти на силимарина и са отговорни за различните му фармакологични ефекти.

Как действа силимаринът на черния дроб?

Силимаринът е известен със своите хепатопротективни ефекти. Доказано е, че той помага за защита на чернодробните клетки от увреждане при алкохолизъм, вирусни хепатити, токсични хепатити, стеатоза на черния дроб.

Ефекти на силимарина върху черния дроб:

 • предотвратява увреждането на хепатоцитите – силимаринът укрепва клетъчните мембрани и предпазва хепатоцитите от разрушаване.
 • намалява хроничното възпаление на черния дроб – хроничното възпаление често се свързва с чернодробни заболявания като хепатит и цироза, а силимаринът може да помогне за тяхното облекчаване
 • стимулира регенерацията на чернодробните клетки – силимаринът засилва белтъчния синтез в черния дроб и така повишава способността му да създава нови клетки и да отстранява увредените.
 • силимаринът увеличава с над 30 % нивото на глутатион в черния дроб. Това вещество отговаря за детоксикиращите му функции.

Други полезни ефекти на силимарин

Освен, че защитава черния дроб, силимаринът има редица други полезни за здравето ефекти. Ето някои от известните ползи от силимарина:

Антиоксидантна защита

Силимаринът е мощен антиоксидант, което означава, че помага за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото. Той допринася за антиоксидантната защита по следните начини:

 • премахва свободните радикали от клетъчната среда
 • потиска ензимите, които образуват свободни радикали
 • активира антиоксидантните ензими, които са отговорни за синтеза на защитните молекули.

Така силимаринът намалява оксидативния стрес в цялото тяло и поддържа цялостното клетъчно здраве.

Противовъзпалителни ефекти

Силимаринът притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в черния дроб и в други органи. Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, рак и невродегенеративни разстройства. Противовъзпалителните свойства на силимарин могат да помогнат за намаляване на риска от тези заболявания.

Контрол на диабета

Силимаринът може да подобри инсулиновата чувствителност и да регулира нивата на кръвната захар. Това го прави обещаваща допълнителна терапия за хора с диабет или метаболитен синдром.

Здраве на кожата

Силимаринът помага за защитата на кожата от стресови фактори на околната среда, като UV радиация и замърсяване, които могат да причинят окислително увреждане и преждевременно стареене. Силимаринът също има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на кожата, като намаляват зачервяването и раздразнението.

Локалното приложение на силимарин може да помогне при лечението на различни кожни заболявания, включително акне, екзема и псориазис.

Предпазване от рак

Силимаринът има противоракови ефекти. Той и други биологично активни вещества в белия трън спират възпроизвеждането и растежа на раковите клетки, намаляват притока на кръв към туморното образувание, осигуряват известна защита на кожата от слънцето и намаляват риска от рак на кожата.

Силимаринът намалява риска от рак като стимулира имунната система, помага в борбата с увреждане на ДНК.

Употребата на бял трън снижава риска от рак на кожата, шийката на матката, рак на гърдата и на простатата.

За кого е полезен силимаринът?

Ето някои групи, които биха могли да обмислят приема на силимарин:

 • лица с чернодробни заболявания – хепатит, цироза, чернодробна стеатоза
 • лица, злоупотребяващи с алкохол
 • хора, приемащи лекарства с потенциална чернодробна токсичност
 • хора, изложени на токсини от околната среда, било то поради тяхната професия или среда на живот, могат да се възползват от добавки със силимарин за подпомагане на процесите на детоксикация на черния дроб.
 • хора без специфични чернодробни заболявания, които искат да подкрепят здравето на черния си дроб
 • хора, подложени на програми за детоксикация на черния дроб.

Как да използвате силимарин?

Добавките със силимарин са широко достъпни в различни форми, включително капсули, таблетки и течни екстракти.

Подходящата дозировка на силимарин може да варира в зависимост от възрастта, здравословното състояние и причината за приема. Обикновено дозата е около 500 mg дневно. Въпреки това, винаги следвайте инструкциите за дозиране, посочени на етикета на продукта или както е препоръчано от вашия лекар.

Продължителността на приема на силимарин зависи от причината за употреба и индивидуалния отговор. Някои хора могат да го приемат за краткосрочно, като например по време на детоксикация на черния дроб, докато други могат да го използват като дългосрочна добавка за поддържане на здравето на черния дроб. Отново се консултирайте със здравен специалист за персонализирани насоки.

Силимаринът обикновено се счита за безопасен за повечето хора, когато се приема в препоръчителните дози. Възможни странични ефекти са стомашно-чревно разстройство или алергични реакции. Ако получите някакви нежелани реакции, трябва да преустановите употребата му и да се консултирате с лекар.

Хората с определени заболявания или тези, които приемат лекарства, трябва да се консултират със здравен специалист, преди да започнат добавка със силимарин. Освен това добавките със силимарин трябва да се използват като част от цялостен подход към здравето, включително балансирана диета, редовни упражнения, адекватна хидратация и избягване на прекомерна консумация на алкохол.

Прочетете за:
Чернодробна стеатоза
Какви видове хепатит има
Бял трън при диабет тип 2