Меню

При химиотерапията се използват лекарства, съдържащи силни химически субстанции за лечение на ракови заболявания. Раковите клетки се размножават много бързо в човешкия организъм и затова е нужно да се използват силни химикали, за да бъде спряно тяхното развитие. Химиотерапията може да се използва самостоятелно, но в повечето случаи тя е част от комбинирано лечение за борба с онкологичните заболявания. Лечението с химиотерапевтични средства обаче крие много рискове и пациентите трябва да бъдат запознати с тях преди то да бъде започнато.

Страничните ефекти при химиотерапията могат да бъдат много сериозни. Как ще се проявят зависи от здравословното състояние на пациента и какво е раковото образувание, което се атакува с тези лекарства. Пациентите трябва да бъдат наблюдавани много стриктно при провеждане на химиотерапия.

Какви са често срещаните нежелани ефекти от химиотерапевтичното лечение?

Гадене и повръщане. Тези ефекти на химиотерапията могат да бъдат намалени с използването на антиеметици.

– Диария или запек. Този ефект на химиотерапията може да бъде различен при различните пациенти и зависи от лекарственото средство, което се употребява за лечение на раковото заболяване.

– Загуба на коса. Не всички химиотерапевтични лекарства водят до косопад. Лекарствата, използвани за борба с рака на гърдата най-често водят до загуба на окосмяване.

– Загуба на апетит и намаляване на телесното тегло. За да бъде предотвратен този ефект на химиотерапевтичното лечение пациентите трябва да се опитват да се хранят нормално, стига това да не довежда до гадене и повръщане.

– Умора. Чувството на силна умора е често срещано при химиотерапията. То може да продължи до 6 месеца след спиране на лечението. Химиотерапевтичното лечение често води до развитието на анемия, която може да стане причина за умора при пациентите.

– Изпадане в менопауза. Този страничен ефект се наблюдава най-често при жени, които провеждат химиотерапия по повод рак на гърдата. Тази менопауза може да бъде временна и цикълът да се възстанови след спиране на лечението.

– Разраняване на устната кухина. Тези рани в устата могат да се появят около 5 дни след започване на лечението и могат да се наблюдават около две седмици след това.

Химиотерапията може да доведе и до някои странични ефекти, които може да не станат видими още в началото, но да доведат до увреждане на здравето на пациента за по-дълъг период. Такива късни странични ефекти са например:

– Увреждане на белия дроб;
– Сърдечни проблеми;
– Стерилитет;
– Бъбречни проблеми;
– Увреждане на нерви.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!