Начало / Актуални теми / Странични ефекти на лекарствата, използвани при химиотерапия

Странични ефекти на лекарствата, използвани при химиотерапия

апр. 1, 2013

полиомиелитна ваксина

При химиотерапията се използват лекарства, съдържащи силни химически субстанции за лечение на ракови заболявания. Раковите клетки се размножават много бързо в човешкия организъм и затова е нужно да се използват силни химикали, за да бъде спряно тяхното развитие. Химиотерапията може да се използва самостоятелно, но в повечето случаи тя е част от комбинирано лечение за борба с онкологичните заболявания. Лечението с химиотерапевтични средства обаче крие много рискове и пациентите трябва да бъдат запознати с тях преди то да бъде започнато.

Страничните ефекти при химиотерапията могат да бъдат много сериозни. Как ще се проявят зависи от здравословното състояние на пациента и какво е раковото образувание, което се атакува с тези лекарства. Пациентите трябва да бъдат наблюдавани много стриктно при провеждане на химиотерапия.

Какви са често срещаните нежелани ефекти от химиотерапевтичното лечение?

Гадене и повръщане. Тези ефекти на химиотерапията могат да бъдат намалени с използването на антиеметици.

– Диария или запек. Този ефект на химиотерапията може да бъде различен при различните пациенти и зависи от лекарственото средство, което се употребява за лечение на раковото заболяване.

– Загуба на коса. Не всички химиотерапевтични лекарства водят до косопад. Лекарствата, използвани за борба с рака на гърдата най-често водят до загуба на окосмяване.

– Загуба на апетит и намаляване на телесното тегло. За да бъде предотвратен този ефект на химиотерапевтичното лечение пациентите трябва да се опитват да се хранят нормално, стига това да не довежда до гадене и повръщане.

– Умора. Чувството на силна умора е често срещано при химиотерапията. То може да продължи до 6 месеца след спиране на лечението. Химиотерапевтичното лечение често води до развитието на анемия, която може да стане причина за умора при пациентите.

– Изпадане в менопауза. Този страничен ефект се наблюдава най-често при жени, които провеждат химиотерапия по повод рак на гърдата. Тази менопауза може да бъде временна и цикълът да се възстанови след спиране на лечението.

– Разраняване на устната кухина. Тези рани в устата могат да се появят около 5 дни след започване на лечението и могат да се наблюдават около две седмици след това.

Химиотерапията може да доведе и до някои странични ефекти, които може да не станат видими още в началото, но да доведат до увреждане на здравето на пациента за по-дълъг период. Такива късни странични ефекти са например:

– Увреждане на белия дроб;
– Сърдечни проблеми;
– Стерилитет;
– Бъбречни проблеми;
– Увреждане на нерви.