Американски учени са открили, че човешки мозъчни клетки могат да регенерират след имплантация в мозъка на мишки.

Лабораторни изследвания показват, че обикновени зрели мозъчни клетки имат способността да се делят много пъти в клетъчни култури и да се превръщат в различни типове клетки.

За проучването са използвани помощни клетки (невроглия) от сивото вещество на пациент, болен от епилепсия.

Учените установили, че след присаждане в мозъка на мишки тези помощни клетки могат да се делят и да се превръщат в нови неврони, които успешно се имплантират в различни региони на мозъка.

Това откритие може да се окаже полезно при лечението на болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, мозъчен инсулт и много други мозъчни увреждания. Вероятно ще са нужни само няколко месеца, за да се получи достатъчно материал за трансплантация.

Способността да се произвеждат голям брой мозъчни клетки извън мозъка може да се използва при тестването на безопасността на нови лекарства.

Въпреки, че трансплантираните в мозъка на мишки клетки оцеляват, учените не знаят как те ще реагират в човешкия мозък.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!