Начало / Актуални теми / Болки в бъбреците – причини

Болки в бъбреците – причини

ян. 18, 2024

болки в бъбреците

Болки в бъбреците може да възникнат поради много разнообразни причини. Обикновено болката се локализира в долната част на гърба, малко под ребрата.

Бъбречната болка има различни характеристики. Най-често тя е остра и силна (бъбречна колика), но може да бъде тъпа и постоянна. Може да се появи еднократно и да отзвучи или да се появява периодично през минути, часове и дни. Може да възникне в покой (например по време на сън) или при движение на болния. Възможно е болката да ирадиира (да се разпространи) към корема, бедрата.

Какви са причините за болки в бъбреците?

На първо място тя се дължи на механично препятствие, което нарушава оттока на урина, например камъни в бъбреците, кръвни съсиреци, гнойни и туморни маси. Уринният застой в бъбречните чашки и легенче води до повишаване на вътребъбречното налягане и до преразтягане на бъбречната капсула. В резултат се дразнят сетивните нервни окончания в капсулата и се появява болка.

На второ място бъбречни болки се появяват при възпалителни, съдови и алергични заболявания на бъбреците. Не са редки и случаите с ятрогенен произход – операции в малкия таз, корема, ендоскопски урологични операции.

Заболявания, при които възниква болка в бъбреците са:

Нефролитиаза (наличие на камъни в бъбреците)

Нефролитиазата е най-честата причина за бъбречна колика. В повечето случаи болката възниква внезапно, без болният да е имал други оплаквания. Това е една от най-силните болки, която протича с периоди на засилване и на отслабване. Отличава се с това, че болният не може да си намери място, не се повлиява от положението на тялото, може да се провокира от движение (например скачане), често се придружава от гадене, повръщане, подут корем и пареза на червата. Болката се разпространява по хода на уретера към пикочния мехур, ингвиналната област и вътрешната половина на бедрото.

Пиелонефрит

Пиелонефритът (възпаление на бъбреците) е най-честото бъбречно заболяване. Симптомите включват висока температура, втрисане с изпотяване, гадене и повръщане. Болните имат силни болки в поясната област, едностранно или двустранно, които са постоянни и обикновено се засилват при движение. Може да ирадиират по хода на съответния уретер. При тежки форми болката има пулсиращ характер.

Бъбречна поликистоза 

Това е наследствено заболяване, при което по повърхността на бъбреците има множество кисти, изпълнени с течност. В резултат бъбреците се уголемяват. Появява се тежест или болка в поясната област. Бъбречната функция се нарушава и може да настъпи бъбречна недостатъчност.

Травми на бъбреците

При травма на бъбрека се появява болка в съответната поясна област. Силата й зависи от тежестта на травмата. Има постоянен характер и се засилва при движение. Причинява се от контузията на кожата, мускулите и разтягането на фиброзната капсула на бъбрека.

Рядко се срещат самостоятелни травми на бъбрека, по-често те се съчетават с наранявания на коремните органи.

Тумори на бъбреците

Бъбречно-клетъчният карцином е най-честият злокачествен тумор на бъбреците. Симптомите може да включват кръв в урината, болка и палпираща се туморна формация в поясната област. Болка се появява късно, когато туморът е значително нараснал и разтяга бъбречната капсула.

Везикоуретерален рефлукс

При везикоуретерален рефлукс настъпва връщане на урина обратно от пикочния мехур към уретерите или бъбреците. Среща се най-често при малки деца. Те може да се оплакват от болки в кръста по време на уриниране.  

Други причини за болки в бъбреците са:

  • вродени малформации
  • хидронефроза
  • туберкулоза на бъбреците
  • гломерулонефрит
  • кисти на бъбреците
  • инфаркт на бъбрека
  • тромбоза на бъбречните вени
  • увреждане на бъбреците от медикаменти, токсични вещества и др.

Прочетете за:
Бъбречна колика
Инфаркт на бъбрека