Начало / Актуални теми / Видове хепатит – вирусен, автоимунен, алкохолен хепатит

Видове хепатит – вирусен, автоимунен, алкохолен хепатит

дек. 17, 2019

видове хепатит

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб. Най-често се касае за вирусна инфекция, но има и много други причини за хепатит. Често заболяването протича безсимптомно и се самоограничава. В някои случаи обаче може да доведе до чернодробна цироза.

Какви видове хепатит има?

В зависимост от хода на протичане се различават остър, фулминантен и хроничен хепатит. Според причината за възникване има следните видове хепатит:

Вирусен хепатит

Много вируси, например, Епщайн-Бар вирус (EBV), цитомегаловирус (CMV), херпес симплекс вируса, вируса на рубеола, вируса на жълтата треска и др. могат да предизвикат възпаление на черния дроб. Тези вируси обаче атакуват множество органи, а черният дроб е само един от тях.

Има няколко специфични вируса, наречени хепатитни вируси, които атакуват главно черния дроб. Те причиняват около половината от всички случаи на хепатит. Има няколко различни типа хепатитни вируси: А, В, С, D, Е, G. Всеки тип хепатитен вирус има различни характеристики и се предава по различен начин, но симптомите, които предизвикват са сходни.

Вирусен хепатит А

Вирусният хепатит А се причинява от хепатитен вирус А (HAV). Заразяването става чрез вода, храна, ръце и предмети, замърсени с фекалиите на болен от хепатит А.

Хепатит А е остро заболяване, което не хронифицира. Най-често протича леко и болните се възстановяват напълно.

Вирусен хепатит В

Вирусният хепатит В се причинява от хепатитен вирус В (HВV). Заразяването може да стане при полов контакт с инфектиран човек, чрез инфектирана кръв при кръвопреливане, ползване на общи игли от наркомани, при татуировки, при споделяне на лични вещи, като четки за зъби, самобръсначки. Хепатит В вируса може да се предаде от инфектираната майка на детето преди, по време на раждането или след раждането.

Около 5-10 % от случаите на хепатит В хронифицират и могат да настъпят сериозни усложнения, като цироза на черния дроб и рак на черния дроб. Има разработена ефективна ваксина за превенция на хепатит В.

Вирусен хепатит С

Вирусният хепатит С се причинява от хепатитен вирус С (HСV). Заразяването става главно по кръвен път – чрез преливане на кръв, при операции, кръвни манипулации, хемодиализа и др. Рядко инфекцията се предава по полов път, а също и от майката на плода.

Хепатит С хронифицира в около 70 % от инфектираните. Има висок риск от развитие на чернодробна цироза и чернодробен рак. Няма ваксина срещу хепатит С вируса.

Вирусен хепатит D (делта хепатит)

Вирусният хепатит D се причинява от хепатитен вирус D (HDV). Заразяването става чрез инфектирана кръв. Характерно за хепатит Д е, че се развива само в съчетание с вирусен хепатит В.

Вирусен хепатит Е

Вирусният хепатит Е се причинява от хепатитен вирус Е (HЕV). Заразяването става главно чрез прием на вода, замърсена с изпражнения на болен от хепатит Е. По протичане наподобява много на хепатит А.

Вирусен хепатит G

Вирусният хепатит G се причинява от хепатитен вирус G (HGV). Често е налице коинфекция с вирусите на хепатит В,С и D поради общите механизми на предаване.

Бактериален хепатит

Възпаление на черния дроб може да се наблюдава при редица бактериални инфекции, като например: лептоспироза, салмонелоза, туберкулоза, ку треска, бруцелоза, сифилис. Развива се остър хепатит или грануломатозен хепатит.

Паразитен хепатит

Симптоми на остър или хроничен хепатит могат да се наблюдават при някои паразитни инфекции, например: малария, шистозомиаза, лайшманиоза, амебиаза и др.

Автоимунен хепатит

Автоимунният хепатит е възпаление на черния дроб, което възниква, когато имунната система на организма се обърне срещу собствените чернодробни клетки. Точната причина за възникването му е неясна, но вероятно роля имат генетични фактори и фактори на околната среда. По-често боледуват млади жени.

Автоимунният хепатит е хронично състояние, което може да доведе до цироза на черния дроб и в краен стадий до чернодробна недостатъчност.

Токсичен хепатит

Токсичният хепатит представлява възпаление на черния дроб, причинено от въздействието на различни химични вещества.

Основна функция на черния дроб е да преработва и разгражда вредни химични вещества, които попадат в кръвообращението. Някои субстанци, които трудно се обезвреждат в черния дроб могат да доведат до неговото увреждане. Такива са например:

  • медикаменти – медикаментозен хепатит могат да причинят някои антибиотици, цитостатици, статини, парацетамол, антиепилептични средства, антиревматични средства и др.
  • алкохол – злоупотребата с алкохол може да доведе до алкохолен хепатит
  • наркотици
  • отровни гъби с хепатотоксично действие – например червена мухоморка
  • пестициди и други химични субстанции.

Токсичен хепатит може да се развие както много бързо, така и бавно в продължение на месеци. Обикновено симптомите преминават след спиране на въздействието на вредното вещество. Възможно е обаче да настъпи тежко увреждане на черния дроб и чернодробна недостатъчност.

Хепатит при метаболитни заболявания

Хроничен хепатит може да се развие при някои метаболитни заболявания, например болест на Уилсън, алфа1-антитрипсинов дефицит, идиопатична хемохроматоза.

Прочетете за:
Остър вирусен хепатит
Токсичен хепатит