Начало / Актуални теми / Какви са причините за рак на панкреаса

Какви са причините за рак на панкреаса

юли 31, 2013

Ракът на панкреаса е на осмо място по честота при хората на възраст над 40 години. Над един милион пациенти се диагностицират с рак на панкреаса всяка година. Точната причина за развитието на този вид рак е все още неясна и се обсъждат няколко възможни причини и различни рискови фактори.

В основата на почти всеки един раков процес е нарушаването на правилното делене на клетките и развитието на мутации в тяхното ДНК. В резултат на мутациите започва неконтролирано делене на клетките и някои от изродените клетки продължават да живеят дълго след като нормалните клетки са загинали. Тези променени клетки формират именно туморната формация.

Има някои рискови фактори, за които е установено че увеличават значително възможността да заболеете от рак на панкреаса. Някои от тях са:

Тютюнопушене

Пушенето на цигари, лули или дъвченето на тютюн увеличават риска от рак на панкреаса. В цигарения дим се съдържат химикали, известни като нитрозамини. Нитрозамините са канцерогенни. Те могат да бъдат открити и в някои храни, а не само в цигарения дим. Според едно проучване проведено във Великобритания един от всеки три случая на рак на панкреаса може да бъде свързан с тютюнопушенето. Освен това е доказано, че при пушачите ракът на панкреаса се развива около 10 години по-рано, отколкото при непушачи.

Продължително възпаление на панкреаса – хроничен панкреатит

Смята се, че хроничният панкреатит увеличава рискът от рак на панкреаса в известна степен. Най-често хроничния панкреатит се причинява от продължителна злоупотреба с алкохол. В някои случаи панкреатитът може да бъде наследствен. Около 5 от 10 души с наследствен панкреатит с времето развиват и рак на панкреаса.

Стомашна язва

В повечето случаи стомашната язва се причинява от бактерии, известни като Хеликобактер пилори. Смята се, че именно наличието на тези бактерии в организма на човек със стомашна язва увеличава и риска от рак на панкреаса. Това е така, защото този вид бактерии, произвеждат химикали, подобни на нитрозамините, които се съдържат в цигарения дим.

Диабет

При диабета има увреждане на панкреасните клетки, отговорни за продукцията на инсулин. В някои случаи обратно диабетът може да бъде вследствие на рак на панкреаса и увреждане на нормалните панкреасни клетки, произвеждащи инсулин. Специалистите смятат, че всеки човек над 50, който внезапно развие диабет и освен това има необяснима загуба на тегло трябва задължително да бъде изследван за рак на панкреаса.

Предишно раково заболяване

Хората, които преди са страдали от някои ракови заболявания са с по-голям риск от развитие и на рак на панкреаса. Рискови ракови заболявания са например: рак на белия дроб, на гърдата, на дебелото черво, на яйчниците, на пикочния мехур.

Хранителен режим

Връзката между рака на панкреаса и начина на хранене не е все още напълно изяснена, но се смята че прекалената консумация на захар може да увеличи шанса ви да развиете този вид рак. Диета богата на фолати пък може да ви предпази от рак на панкреаса.

Прочетете за:
Рак на панкреаса