Начало / Актуални теми / Симптоми при лимфом

Симптоми при лимфом

сеп. 25, 2015

Лимфомът е раково заболяване, при което се засяга лимфната система. Към лимфната система спадат лимфните съдове, които са изпълнени с лимфа и лимфните възли. Лимфните възли се разполагат по хода на лимфните съдове и съдържат лимфоцити, които ни помагат да се борим със заболяванията.

Лимфомите се подразделят на две групи – Ходжкинов и Неходжкинов. Срещат се често при млади хора, като в много случаи лечението е успешно и пациентите живеят дълго след поставянето на диагнозата.

Какви са симптомите при лимфом?

  • Подуване на лимфен възел

Първият видим признак на лимфом е подуването на лимфен възел в някоя част на тялото. Пациентите могат да съобщат, че усещат лимфния възел болезнен и затоплен. По-често обаче няма болезненост. Лимфните възли са разположени навсякъде по тялото, някои са по-повърхностни, докато други са в дълбочина. Подуването е видимо в тези възли, които са повърхностни. Към тях спадат лимфните възли в областта на шията, подмишницата, слабините.

  • Умора

Друг, характерен за лимфомът симптом е умората. Въпреки, че тя може да бъде признак и на недоспиване или лоша диета, когато пациентът е уморен всекидневно и трудно изпълнява ежедневните си задачи, тогава е нужно да се консултира с лекар. Дори и умората да не се дължи на лимфом тя може да бъде индикация и за някое друго сериозно заболяване, затова не трябва да се пренебрегва.

  • Повишена телесна температура

Покачването на телесната температура е нормална реакция на организма към инфекция. При лимфом често температурата е съпроводена от втрисане и нощно изпотяване.

  • Необяснима загуба на тегло

Внезапната загуба на повече от 10% от телесното тегло на пациента може да бъде симптом на лимфом. Както и другите признаци на това заболяване то може да индикира наличието на друга болест, но задължително трябва да бъде направена консултация със специалист.

  • Обрив и сърбеж

Лимфомът понякога може да причини появата на необясним обрив и сърбеж. Кожата в областта на обрива е зачервена и люспеста. Обривите най-често се появяват по гънките на тялото. С напредване на заболяването обривът може да се разпространи и към други части на тялото. В някои случаи тези кожни промени при лимфом могат да бъдат обръркани с екзема.

Прочетете за:
Ходжкинов лимфом
Неходжкинови лимфоми