Начало / Актуални теми / Чернодробна стеатоза – видове, стадии

Чернодробна стеатоза – видове, стадии

окт. 23, 2023

чернодробна стеатоза

Чернодробна стеатоза възниква при натрупване на мазнини (триглицериди) в над 5 % от чернодробните клетки. Обикновено черният дроб съдържа известно количество мазнини, но когато отлагането достигне или надвиши 5% от чернодробните клетки (хепатоцити), това се третира като нездравословно.

Първоначално мастните изменения в черния дроб са леки и обратими, но при липса на лечение може да настъпи възпаление, фиброза и цироза. Чернодробната цироза може да доведе до чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

Какви видове чернодробна стеатоза има?

В зависимост от причината за възникване се различават две форми на чернодробна стеатоза:

  • Неалкохолна стеатозна болест на черния дроб (NAFLD)
  • Алкохолна стеатозна болест на черния дроб (AFLD)

Неалкохолна стеатозна болест на черния дроб (NAFLD)

Неалкохолната мастна чернодробна болест е състояние, при което се натрупват излишни мазнини в черния дроб на хора, които не злоупотребяват с консумацията на алкохол. Жените приемат под 20 г абсолютен алкохол, а мъжете под 30 г.

Това е най-честото чернодробно заболяване. Засяга хора от всяка възраст, включително деца. Честотата нараства с напредване на възрастта.

Неалкохолната стеатозна болест на черния дроб най-често е свързана с инсулинова резистентност, затлъстяване в областта на корема и метаболитен синдром. За възникването й обаче роля имат и много други фактори: токсични вещества, медикаменти, нездравословни храни (консумиране на твърде много наситени мазнини и въглехидрати), както и генетични фактори.  

NAFLD протича в четири стадия:

  • I стадий – Неалкохолна чернодробна стеатоза (NAFL)

Неалкохолната чернодробна стеатоза, известна още като проста чернодробна стеатоза се характеризира с отлагане на мазнини в черния дроб без никакво или малко възпаление или увреждане на чернодробните клетки. В този начален стадий обикновено липсват симптоми или има неспецифични оплаквания (тежест или тъпа болка в дясното подребрие, безапетитие, умора) и леко увеличен черен дроб (хепатомегалия). Това състояние е обратимо чрез промени в начина на живот.

  • II стадий – Неалкохолен стеатозен хепатит (NASH)

Неалкохолният стеатозен хепатит е по-напреднал стадий, при който натрупването на мазнини е придружено от възпаление и увреждане на чернодробните клетки. Това може да доведе до фиброза, цироза и рак на черния дроб.

  • III стадий – Фиброза

През този етап продължаващото възпаление причинява фиброза в черния дроб. Степента на фиброза може да варира от лека до тежка, засягаща функцията и структурата на черния дроб.

  • IV стадий – Цироза

Това е най-тежкият стадий, който се характеризира с тежка фиброза и деформация на чернодробната тъкан. Функцията на черния дроб е значително нарушена. Този стадий е необратим и може да доведе до чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб. Необходима е чернодробна трансплантация.

Повечето пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест обикновено проявяват първия стадий на болестта, известен като проста чернодробна стеатоза и само малка част от тях развиват по-тежките стадии. Развитието на фиброза или цироза може да отнеме няколко години.

Алкохолна стеатозна болест на черния дроб (AFLD)

Алкохолната стеатозна болест на черния дроб се характеризира с натрупване на мазнини в чернодробните клетки, причинено от прекомерна консумация на алкохол (над 40 g чист алкохол при мъжете и над 20 g при жените).

В черният дроб се метаболизира над 90 % от приетия алкохол. При този процес на разграждане се получават токсични съединения, които могат да увредят чернодробните клетки и да предизвикат възпаление.

Стадии на алкохолната мастна чернодробна болест

Различават се следните етапи:

  • Алкохолна стеатоза на черния дроб

Първият етап е алкохолна чернодробна стеатоза. Развива се след прием на умерено или значително количество алкохол дори за кратко време. Обикновено това състояние е обратимо след спиране на алкохола за период от 4 до 6 седмици. Острите форми обаче могат да прогресират до хепатит и цироза.  

  • Алкохолен хепатит

Алкохолен хепатит се развива след злоупотреба с алкохол в продължение на години. Възниква възпаление на чернодробните клетки, като изходът зависи от тежестта на увреждането. Въздържане от алкохол, здравословна диета и медикаментозна терапия могат да помогнат при лечението на алкохолен хепатит. По-тежките случаи обаче прогресират до цироза и чернодробна недостатъчност.

  • Алкохолна цироза

Увреждането на черния дроб на този етап е необратимо и води до усложнения на цироза и портална хипертония.

Прочетете за:
Омазнен черен дроб – симптоми
Причини за мастен черен дроб