Начало / Актуални теми / Причини за мастен черен дроб

Причини за мастен черен дроб

май 11, 2017

мастен черен дроб

Стеатозата на черния дроб се изразява в натрупване на мазнини в цитоплазмата на хепатоцитите (чернодробните клетки). Чернодробната стеатоза може да бъде огнищна и дифузна (над 50 % от хепатоцитите са с белези на мастна дегенерация).

Освен мастен черен дроб други синоними на чернодробната стеатоза (steatosis hepatis) са мастна инфилтрация, мастна дегенерация, мастна дистрофия на черния дроб или затлъстяване на черния дроб.

През последните години честотата на чернодробната стеатоза се увеличава, което се свързва с нарастващата честота на затлъстяването, на захарния диабет и на повишената консумация на алкохол.

Какви са причините за мастен черен дроб?

Основните причини за развитие на стеатоза на черния дроб са:

 • Алкохолизъм

Хроничната злоупотреба с алкохол е най-честата причина за стеатоза на черния дроб (в около 70 % от случаите). Значение има продължителността и количеството на консумирания алкохол.

 • Захарен диабет

При възрастни хора с наднормено тегло и неконтролиран захарен диабет риска от развитие на мастен черен дроб е голям. От значение е и продължителността на диабета.

 • Затлъстяване

Наднорменото тегло води до повишено отлагане на мазнини в черния дроб, като честотата и степента на чернодробната стеатоза корелират със степента на затлъстяване.

 • Нездравословно хранене

Хроничният недоимък на белтъци води до чернодробна стеатоза. Повишената консумация на богата на мазнини и въглехидрати храна също може да стане причина за мастна инфилтрация на черния дроб.

 • Продължително парентерално хранене

При парентералното хранене хранителните вещества се вливат в кръвта под формата на разтвори. При продължително парентерално хранене настъпват промени, водещи до натрупване на мазнини в черния дроб.

 • Токсични вещества

Някои медикаменти (тетрациклини, кортикостероиди, цитостатици), пестициди, инсектициди, тетрахлорметан и други химикали могат да причинят стеатоза на черния дроб.

 • Ендокринни фактори

Освен при захарен диабет чернодробна стеатоза може да настъпи и при хипотиреоидизъм, синдром на Кушинг, хиперлипопротеинемия.

 • Бременност

Много рядко през последните месеци на бременността може да настъпи мастна дегенерация на черния дроб. Точната причина не е известна, но се предполага, че роля имат хормоналните промени през бременността. Прогнозата може да бъде неблагоприятна ако се развие чернодробно-бъбречна недостатъчност.

Други причини за мастен черен дроб са:

 • Хронична сърдечна, дихателна или бъбречна недостатъчност, хронични анемични състояния
 • Хронични заболявания – туберкулоза, заболявания на тънкото и дебелото черво.
 • Гликогенози

Гликогенозите са генетични заболявания, при които поради ензимен дефект има нарушение в синтеза или разграждането на гликогена. От натрупания гликоген се засягат главно мускулите и черния дроб.

Тези етиологични фактори довеждат до възникване на стеатоза на черния дроб по два механизма:

 • повишено постъпване и натрупване на липиди в черния дроб
 • нарушен транспорт на липиди от черния дроб в кръвообръщението.

При стеатоза на черния дроб обикновено липсват симптоми. След години може да се появят незначителни оплаквания като тежест или тъпа болка в дясното подребрие, умора, намален апетит, гадене, повръщане, увеличен черен дроб.

Стеатозата на черния дроб е обратимо състояние, но ако не се отстрани причината може да прогресира до хроничен стеатозен хепатит и до чернодробна цироза.

Прочетете за:
Чернодробна стеатоза – видове, стадии
Омазнен черен дроб – симптоми