Начало / Актуални теми / Какво е лечението на целиакия

Какво е лечението на целиакия

ян. 1, 2013

Целиакията се дължи на непоносимост към глутена и поради тази причина основното и най-ефективно лечение е да изключите глутена от своя хранителен режим. При различните пациенти непоносимостта към глутен варира – някои например могат да консумират малки количества глутен без да проявят симптоми на заболяването, докато при други дори минимални количества водят до сериозна диария. Затова лекарите препоръчват избягване на глутена при пациентите с това заболяване.

Ето и едни от основните принципи на диетата при целиакия:

– Избягвайте всички храни, които са направени от пшеница, ръж и ечемик. Такива са например хляб, зърнени закуски, паста, сладкиши, курабийки.

– Не консумирайте овес. Някои пациенти могат да консумират овесени продукти в малки количества, но това не е безопасно за тяхното здраве и е по-добре и те да избягват неговата консумация. В някои храни, съдържащи овес може да има и наличие на пшеница и това е допълнително противопоказание за прием на тези продукти. Ако заболяването е в период на ремисия може да се позволи прием на малки количества овес под медицинско наблюдение.

– Пшениченото брашно се съдържа в много обработени храни, затова е добре да познавате тяхното съдържание и да ги избягвате, ако има наличие на брашно в тях. Такива са например консервираните супи, салатени дресинги, кисело мляко, сладолед, кетчуп, горчица.

– В направата на някои таблетки, капсули и хранителни добавки, като свързваща съставка се използва нишесте и за пациентите с целиакия е добре да избягват тези средства. Глутен може да се открие и в някои козметични продукти.

– Избягвайте бирата. Може да я замените с вино, бренди или други видове алкохол в умерени количества, които не съдържат глутенови съставки.

– Пациентите с целиакия, често имат и лактозна непоносимост и затова може да се наложи да избягват употребата и на млечни продукти.

– Важно е да се консултирате със специалисти, които да ви препоръчат правилния за вас хранителен режим, който да ви предпазва от вредните за вас храни и едновременно с това да ви доставя нужните хранителни вещества и енергия. Четете добре съдържанието на опаковките на храните, защото производителите във всеки момент могат да променят съставките на произвежданите от тях храни.

– При пациентите с целиакия има риск от развитие на дефицит на витамини или минерали, затова е важно те да приемат недостатъчните и липсващите в тяхното тяло елементи.

Прочетете за:
Симптоми на глутенова ентеропатия (цьолиакия)