Начало / Актуални теми / Симптоми на глутенова ентеропатия (цьолиакия)

Симптоми на глутенова ентеропатия (цьолиакия)

окт. 2, 2018

симптоми на глутенова ентеропатия (цьолиакия)

Цьолиакия (нарича се още глутенова ентеропатия, нетропическо спру, глутенова непоносимост) представлява автоимунно заболяване, което се отключва при консумация на глутен. Глутенът е вид протеин, който се съдържа в зърнените храни – пшеница, ечемик, ръж, овес и др.

Болните от глутенова ентеропатия имат непоносимост към глиадин – фракция на глутена. Когато те консумират храни, съдържащи глутен се задейства имуномедиирана възпалителна реакция, която води до увреждане на лигавицата на тънкото черво. Настъпва атрофия на тънкочревните вили и се развива малабсорбционен синдром. Нарушава се абсорбцията на витамини, минерали и други нутриенти от приетата храна.

Цьолиакията възниква у генетично предразположени лица, като жените се засягат по-често. Заболяването обикновено се изявява в детска възраст (6 – 24 месечна възраст), като след пубертета оплакванията могат да намалеят и да се появят отново в зряла възраст. Втори пик в изявата на заболяването се наблюдава в зряла възраст (30 – 40- годишна възраст), без пациентите да са имали симптоми през детството.

Какви са симптомите на глутенова ентеропатия (цьолиакия)?

Признаците на цьолиакия могат да варират значително при различните пациенти. Най-характерни са проявите от страна на чревния тракт.

 • хронична диария

Появата на чести и обемисти изхождания е един от първите и най-характерни симптоми на заболяването. Може да се наблюдава и стеаторея – има повишено количество неразградени мазнини в изпражненията, поради което те са мазни, лъскави и с неприятна миризма.

 • газове и подут корем

Повишеното количество газ и подуването на корема са други обичайни симптоми, които хората с цьолиакия изпитват. Тези оплаквания обаче се срещат и при много други състояние и заболявания, като запек, лошо храносмилане, лактозна непоносимост, синдром на раздразненото дебело черво.

 • запек

Глутеновата ентеропатия причинява диария, но рядко при някои хора може да причини запек. Увредените чревни вили не са в състояние да абсорбират напълно хранителните вещества от приетата храна и често абсорбират повече вода от изпражненията, което води до втвърдяването им и запек.

От друга страна, спазването на безглутенова диета може да доведе до понижен прием на фибри и намаляване на честотата на изхожданията.

 • оригване, гадене, повръщане, болка в корема
 • загуба на тегло

Необяснимото отслабване и трудното наддаване на тегло често са ранни признаци на цьолиакия. Това е така, защото чревната резорбция на хранителни вещества е нарушена и има риск от недохранване и загуба на тегло.

В резултат на малабсорбцията може да се наблюдава недоимък на следните вещества:

 • Белтъци – недостигът на белтъци води до измършавяване и до поява на хипопротеинемични отоци.
 • Въглехидрати – дефицитът на въглехидрати е причина за флатуленция и раздут корем, има ниски стойности на глюкоза в кръвта.
 • Мастноразтворими витамини (А, Д, Е, К) и минерали

Недоимъкът на витамин Д е причина за развитие на рахит при кърмачета и малки деца, а при възрастни за остеомалация и остеопороза. Дефицитът на витамин К повишава риска от кървене, например от носа. Недостигът на калий води до слабост, а на калций до парестезии. Нарушената резорбция на желязо довежда до желязодефицитна анемия – има отпадналост, бледа и суха кожа, рагади в устните ъгли, чупливи нокти.

Други симптоми, които могат да се наблюдават при глутенова ентеропатия са:

 • болки в ставите
 • обрив по кожата – често цьолиакията се асоциира с херпетиформен дерматит на Дюринг
 • вторичен лактозен недоимък
 • пропускане на менструален цикъл, понижено либидо, импотентност
 • нисък ръст
 • периферна невропатия и атаксия.

Няма лечение за цьолиакия, но при повечето пациенти спазването на стриктна безглутенова диета води до изчезване на симптомите и възстановяване на увредената тънкочревна лигавица.

Прочетете за:
Херпетиформен дерматит (болест на Дюринг)
Диария