Меню

Цьолиакия (нарича се още глутенова ентеропатия, нетропическо спру, глутенова непоносимост) представлява автоимунно заболяване, което се отключва при консумация на глутен. Глутенът е вид протеин, който се съдържа в зърнените храни – пшеница, ечемик, ръж, овес и др.

Болните от глутенова ентеропатия имат непоносимост към глиадин – фракция на глутена. Когато те консумират храни, съдържащи глутен се задейства имуномедиирана възпалителна реакция, която води до увреждане на лигавицата на тънкото черво. Настъпва атрофия на тънкочревните вили и се развива малабсорбционен синдром. Нарушава се абсорбцията на витамини, минерали и други нутриенти от приетата храна.

Цьолиакията възниква у генетично предразположени лица, като жените се засягат по-често. Заболяването обикновено се изявява в детска възраст (6 – 24 месечна възраст), като след пубертета оплакванията могат да намалеят и да се появят отново в зряла възраст. Втори пик в изявата на заболяването се наблюдава в зряла възраст (30 – 40- годишна възраст), без пациентите да са имали симптоми през детството.

Какви са симптомите на глутенова ентеропатия (цьолиакия)?

Признаците на цьолиакия могат да варират значително при различните пациенти. Най-характерни са проявите от страна на чревния тракт.

 • хронична диария

Появата на чести и обемисти изхождания е един от първите и най-характерни симптоми на заболяването. Може да се наблюдава и стеаторея – има повишено количество неразградени мазнини в изпражненията, поради което те са мазни, лъскави и с неприятна миризма.

 • газове и подут корем

Повишеното количество газ и подуването на корема са други обичайни симптоми, които хората с цьолиакия изпитват. Тези оплаквания обаче се срещат и при много други състояние и заболявания, като запек, лошо храносмилане, лактозна непоносимост, синдром на раздразненото дебело черво.

 • запек

Глутеновата ентеропатия причинява диария, но рядко при някои хора може да причини запек. Увредените чревни вили не са в състояние да абсорбират напълно хранителните вещества от приетата храна и често абсорбират повече вода от изпражненията, което води до втвърдяването им и запек.

От друга страна, спазването на безглутенова диета може да доведе до понижен прием на фибри и намаляване на честотата на изхожданията.

 • оригване, гадене, повръщане, болка в корема
 • загуба на тегло

Необяснимото отслабване и трудното наддаване на тегло често са ранни признаци на цьолиакия. Това е така, защото чревната резорбция на хранителни вещества е нарушена и има риск от недохранване и загуба на тегло.

В резултат на малабсорбцията може да се наблюдава недоимък на следните вещества:

 • Белтъци – недостигът на белтъци води до измършавяване и до поява на хипопротеинемични отоци.
 • Въглехидрати – дефицитът на въглехидрати е причина за флатуленция и раздут корем, има ниски стойности на глюкоза в кръвта.
 • Мастноразтворими витамини (А, Д, Е, К) и минерали

Недоимъкът на витамин Д е причина за развитие на рахит при кърмачета и малки деца, а при възрастни за остеомалация и остеопороза. Дефицитът на витамин К повишава риска от кървене, например от носа. Недостигът на калий води до слабост, а на калций до парестезии. Нарушената резорбция на желязо довежда до желязодефицитна анемия – има отпадналост, бледа и суха кожа, рагади в устните ъгли, чупливи нокти.

Други симптоми, които могат да се наблюдават при глутенова ентеропатия са:

 • болки в ставите
 • обрив по кожата – често цьолиакията се асоциира с херпетиформен дерматит на Дюринг
 • вторичен лактозен недоимък
 • пропускане на менструален цикъл, понижено либидо, импотентност
 • нисък ръст
 • периферна невропатия и атаксия.

Няма лечение за цьолиакия, но при повечето пациенти спазването на стриктна безглутенова диета води до изчезване на симптомите и възстановяване на увредената тънкочревна лигавица.

Прочетете за:
Херпетиформен дерматит (болест на Дюринг)
Диария

 • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

 • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!