Начало Заболявания и състояния Кожни болести (дерматология и венерология) Херпетиформен дерматит (болест на Дюринг)

Херпетиформен дерматит (болест на Дюринг)

Определение: Херпетиформеният дерматит (болестта на Дюринг) е доброкачествена хронична булозна дерматоза, характеризираща се със силен сърбеж и полиморфизъм на обривните елементи и тяхното разположение.

Появата на болестта често е асоциирана със заболяването цьолиакия (глутенова ентеропатия). Заболяването засяга всички възраст, но по-често млади хора. Продалжава години наред с ремисии от няколко месеца до няколко години. При деца има тендеция към отзвучаване в пубертетна възраст.

Етиопатогенеза: В патогенезата значителна роля играе малабсорбционният синдром, обусловен от глутеновата ентеропатия (свръхчувствителност на организма към белтъка глутен) и автоимунни процеси. Съществуна генетична предразположеност. Възпалителната реакция се предизвиква от автоимунни комплекси, състоящи се от IgA-антитела, свързани с антигени в чревната лигавица, които реагират кръстосано с антигени в дермата. Субепидермално се натрупват неутрофили, еозинофили и се освобождават ензими, което води до отслояване на епидермиса от дермата.

Клиника: На фона на видимо здрава или зачервена кожа възниква силно сърбящ полиморфен обрив. Типичните обривни елементи са напрегнати везикули и були върху еритемна основа, често съпроводени от папули и уртики. При разчесване мехурите се спукват, ексудатът им засъхва и се образуват корички (крусти). Разположението на обрива е симетрично и напомня на това при херпесна инфекция. Лезиите се разполагат по разгъвните повърхности на коляното и лактите, седалището, кръста, лопатките и лицето. Лигавиците не са засегнати.

При деца заболяването започва остро и протича в две клинични форми: булозна (по-лека) или линеарна IgA дерматоза (по-тежка). Линеарната IgA дерматоза се характеризира със строго линеарни IgA-отложения (наблюдавани при директна имунофлуоресценция). Може да бъде провокирана и от някои медикаменти (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства) и освен типичните за дерматита на Дюринг локализации може да засегне и лигавичните повърхности.

Диагноза: Диагнозата се поставя въз основата на:

  • отрицателен симптом на Николски (епидермисът не се свлича при натиск на кожата в близост до активните лезии).
  • голямото количество неутрофили и еозинофили, наличието на микроабсцеси – тези находки се установяват хистологично след извършване на биопсия.
  • дирекна имунофлуоресценция – установява се гранулирано отлагане на IgA и C3-съставка на комплемента в дермалните папили.

Прави се диференциална диагноза с пемфигус, пемфигоид, херпесни инфекции, строфулус, различни видове булозни дерматити.

Лечение: Лечението на херпетиформения дерматит се осъществява локално и общо. Локално се прилагат кортикостероидни кремове и мази. Общото лечение се извършва с препарати от групата на сулфоните.

Диетата трябва да изключва глутен-съдържащи храни (жито, овес, ръж).