Начало / Актуални теми / Какво трябва да знаем за инфаркта?

Какво трябва да знаем за инфаркта?

дек. 12, 2013

коронарография

Случаите на инфаркт на миокарда в последно време все повече зачестяват. Инфарктът настъпва, когато се прекъсне притока на богата на кислород кръв към дадена част от сърдечния мускул. Ако притокът на кислород не се възстанови бързо, тази част от сърцето загива и повече не функционира.

Най-често спирането на кръвотока се дължи на образуването на съсирек в някоя от коронарните артерии. Съсиреците най-често се образуват в артерии, чиито стени предварително са били увредени и стеснени от атеросклеротичен процес. Атеросклерозата е процес, при който се натрупват мастни плаки по стените на съдовете и тези плаки нарушават правилното кръвоснабдяване. Именно в областта, където има натрупване на мастни плаки може да се образува тромб, който напълно да спре притока на кръв.

В много редки случаи инфарктът може да се дължи на спазъм на коронарна артерия. По време на спазъма артерията се свива и отпуска, което нарушава притока на кислород и може да се стигне до инфаркт.

Какви са симптомите при инфаркт на миокарда?

По-често срещаните симптоми са:

  • Болка в гърдите, най-често вляво, която се разпространява и към лявата ръка и челюстта. Болката е с продължителност повече от 30 минути и не се облекчава от препаратите, използвани за облекчаване на сърдечна болка.
  • Задух.
  • Изпотяване, гадене и в някои случаи повръщане.

Не всички инфаркти започват със силна болка в гърдите. Симптомите могат да варират значително при различните пациенти. При някои пациенти инфаркта преминава безсимптомно и те впоследствие разбират, че са прекарали инфаркт.

Кои са рисковите фактори за настъпване на инфаркт на миокарда?

  • много високи нива на холестерол в кръвта;
  • диабет;
  • високо кръвно налягане;
  • тютюнопушене;
  • предишни заболявания на коронарните артерии;
  • заседнал начин на живот;
  • затлъстяване.

Какво е лечението при инфаркт на миокарда?

Най-важното е лечението на инфаркта да започне възможно най-рано след неговото диагностициране, по възможност още в линейката. Използват се медикаменти, чиято цел е да разградят образувалия се съсирек и да не позволяват на по-нататъшно образуване на съсиреци. Тези медикаменти трябва да бъдат администрирани възможно най-бързо.

След пристигането в болница се оценява какво е състоянието на артериите и се търси къде точно е запушването на коронарните артерии. Чрез поставянето на стент се цели възстановяването на нормалното кръвообращение и кръвоснабдяването на засегнатия участък от сърдечния мускул.

Прочетете за:
Симптоми при инфаркт на миокарда
Усложнения след миокарден инфаркт
Видове миокарден инфаркт