Начало / Актуални теми / Причини за хъркане

Причини за хъркане

юни 4, 2014

Хъркането по време на сън може да се срещне при всеки човек, макар че се наблюдава малко по-често при мъжете и при хората с наднормено тегло.

Когато хъркането се проявява само от време на време това не е притеснително. Но когато то зачести тогава има голяма вероятност това да доведе до усложнения на вашето здравословно състояние, а и освен това качеството на съня ви ще е значително влошено.

Какви са по-честите причини за хъркане?

Хъркането се проявява, когато има затруднено преминаване на въздуха през носа или устата. Това затруднение може да се дължи на редица причини:

  • Запушени носни пътища – хронично запушеният нос може да бъде причина за хъркането. Носните полипи или запушените синуси също могат да затруднят дишането по време на сън.
  • Отпускане на мускулите в областта на гърлото или езика – мускулите на гърлото и езика могат да бъдат прекалено отпуснати и това да затрудни дишането по време на сън. Такова отпускане на мускулите може да се дължи на дълбок сън, консумация на алкохол и употребата на някои сънотворни. С напредването на възрастта също се наблюдава отпускане на мускулите в тази област.
  • Дълго меко небце – по-дългото от нормалното меко небце може да стесни отвора на носа към гърлото и това да причини хъркане.
  • Сънна апнея – това е много честа причина за хъркане, при която тъканите на гърлото частично или напълно блокират притока на кислород и по такъв начин затрудняват правилното дишане. При сънната апнея има периоди на спиране на дишането, които са последвани от силно и шумно вдишване. Тези паузи на дишането могат да бъдат многобройни през цялата нощ и това значително влошава качеството на съня на пациентите.

Какви са рисковете за здравето, които могат да бъдат асоциирани с хъркането?

Хората, при които хъркането е постоянно са подложени на по-голям риск от усложнения на тяхното здравословно състояние. По-често срещаните усложнения са:

  • Нарушаване на правилния ритъм на дишане
  • Често събуждане по време на сън, което влошава качеството на съня и пациентите сутрин не се събуждат отпочинали.
  • Увреждане на сърцето – поради нарушаването на правилното дишане и затруднения приток на кислород сърцето се напряга допълнително и това може да доведе до покачване на артериалното налягане и повишен риск от инфаркт и други сърдечни заболявания.
  • Сънливост и трудна концентрация по време на работния ден.

Прочетете за:
Хъркане
Причини за хъркане при деца