Начало / Актуални теми / Какво е лечението на камерните фибрилации?

Какво е лечението на камерните фибрилации?

окт. 4, 2013

антиаритмични средства

Под камерна фибрилация се разбира неправилния и много често бърз пулс, който може да стане причина за влошено кръвоснабдяване. По време на камерната фибрилация, двете камери на сърцето бият хаотично и се губи координацията между камерите и предсърдията.

Епизодите на камерни фибрилации може да бъдат единични от време на време, а в някои случаи това състояние може да хронифицира. Въпреки че като цяло камерните фибрилации не са животозастрашаващи те са сериозно състояние и изискват спешно лечение.

Какви са симптомите на камерните фибрилации?

По време на фибрилация сърцето не работи ефективно и не изпомпва достатъчно кръв към останалите части на тялото. Някои от пациентите с камерни фибрилации нямат никакви оплаквания и състоянието се открива случайно. Някои от по-честите симптоми са:

  • ниско кръвно налягане
  • сърцебиене
  • гръдна болка
  • задух
  • световъртеж
  • обърканост.

Какви са рисковите фактори за възникване на камерни фибрилации?

Възраст – колкото по-възрастни са пациентите, толкова по-висок е риска от развитие на камерна фибрилация.

Сърдечно заболяване – пациентите с предишно сърдечно заболяване, като например инфаркт или сърдечни операции са по-рискови от останалите.

Високо кръвно налягане – пациентите с неконтролирано високо кръвно налягане са рискови за развитието на камерни фибрилации.

Употреба на алкохол – при някои хора употребата на алкохол може да предизвика епизод на камерни фибрилации

Какво е лечението на камерните фибрилации?

При някои хора дадено събитие или подлежащо медицинско заболяване като например проблем с щитовидната жлеза може да провокира камерните фибрилации. Ако състоянието, което е предизвикало фибрилациите е лечимо с неговото овладяване ще изчезнат и сърдечните проблеми.

Опциите за лечение зависят от това с каква продължителност са камерните фибрилации и колко тежки са симптомите. Целите на терапията са:

  • възстановяване на нормалния сърдечен ритъм
  • предпазване от образуване на кръвни съсиреци.

Най-често сърдечният ритъм се възстановява чрез лекарствени средства наречени антиаритмици. В зависимост от тежестта на състоянието те могат да се аплицират интравенозно или да се приемат през устата.

Друг начин за възстановяване на правилния сърдечен ритъм е електрическото кардиоверзио. При тази процедура с помощта на синхронизиран ток сърцето се връща към своя нормален синусов ритъм. Електрическото кардиоверзио трябва да се осъществява при седация на пациента.

След осъществяването на електрическо кардиоверзио обикновено на пациентите се предписва антиаритмични медикаменти, с помощта на които пациента да бъде предпазен от последващи епизоди на камерни фибрилации.

Освен медикаменти за възстановяване на нормалния ритъм в някои случаи на пациентите могат да бъдат предписани лекарства, които да поддържат пулса им в граници между 60 и 100 удара в минута. Такива медикаменти са например Дигоксин или блокери на калциевите канали.