Начало / Симптоми / Флатуленция (изпускане на газове)

Флатуленция (изпускане на газове)

мар. 7, 2015

Флатуленция представлява натрупване на смес от газове в храносмилателния тракт. Когато количеството им е ексцесивно, това води до сериозен дискомфорт, тежест и подуване на корема и изпускане на газове.

Газовата смес, наречена флатус е съставена от азот, кислород, продукти от дейността на стомашно-чревната микрофлора – водород, метан, въглероден диоксид. Включени са както екзогенни елементи от погълнатия въздух, така и ендогенни газове, образувани в храносмилателния тракт. Характерната миризма на отделените газове се дължи на наличието на индол, скатол и сяра-съдържащи продукти.

Ежедневно до дебелото черво достигат средно от 30 до 150 грама несмляна храна, колечеството ѝ варира в зависимост от диетата и индивидуалния метаболитен ритъм на организма.

Причини за флатуленция (изпускане на газове)

Наличието на флатуленция може да е свързано както с ежедневни фактори като стрес, начин на хранене, вида на храната, така и може да е симптом на здравословен проблем.

Етиологично могат да се обособят следните групи фактори:

1. Аерофагия

Несъзнателно поглъщане на въздух по време на ядене и пиене. Въпреки че по- голяма част от погълнатия въздух се връща обратно, известна част се придвижва по хода на червата и достига до правото черво (ректум). Поглъщането на въздух най-често се случва при:
• Бързо хранене
• Повишено нервно напрежение, при силно вълнение
• Дъвчене на дъвка
• Пушене
• Прием на газирани напитки.

2. Разграждане на несмлени хранителни вещества

Неабсорбираните въглехидрати преминават от тънкото в дебелото черво, където се разграждат под действието на специфични бактерии с отделяне на водород, въглероден диоксид, а при някои хора и метан. Впоследствие формираните газове се извеждат от организма. Богатите на въглехидрати храни обикновено предизвикват газообразуване:

  • бобови растения – грах, фасул. По- малко при брюкселско зеле, броколи, аспержи.
  • храни, съдържащи нишесте – картофи, царевични и пшенични продукти.
  • сорбитол – съдържа се в много плодове, включително ябълки, праскови, круши, сини сливи. Използва се като изкуствен подсладител в бонбони, дъвки, диетични храни.
  • фруктоза – съдържа се в много плодове и зеленчуци. Използва се в производството на плодови и газирани напитки.
  • богати на фибри храни – разтворимите фибри се разграждат във вода и придобиват мека, гелоподобна текстура в червата (съдържат се в плодове, бобови култури, овесени трици). При достигане на дебелото черво те предизвикват формиране на газове. Неразтворимите фибри от друга страна преминават непроменени през чревния тракт и водят до минимално газообразуване (съдържат се в пшеничните трици, някои зеленчуци).
  • тъмна бира и червено вино.

3. Дефицит на лактаза

Лактозата е естествен въглехидрат, който се открива в редица храни (мляко, сирене, хляб, житни растения, сладолед). Ензимът, който разгражда лактозата, се нарича лактаза. При ниски нива на лактаза в организма възникват нарушения в метаболитните процеси и флатуленция.

4. Метаболитни синдроми

Например при смутена функция на панкреаса и понижена продукция на храносмилателни ензими.

5. При забавен чревен пасаж

При забавен чревен пасаж през дебелото черво се създават условия за по-продължително въздействие на чревната микрофлора и оттам по-интензивни ферментационни процеси и засилено газообразуване.

6. Смутена чревна функция, водеща до флатуленция:

• Възпалителни заболявания (например гастроентерит)
• Паразити
• Малабсорбция
• Констипация
Болест на Крон
• Дивертикулоза или дивертикулит
• Цьолиакия (глутенова ентеропатия)
Дъмпинг синдром
• Синдром на дразнимото черво
• Интестинална обструкция (включително рак на дебелото черво)
• Вследствие на медикаменти (антибиотици).