Начало / Актуални теми / Симптоми на стафилококова инфекция

Симптоми на стафилококова инфекция

юли 19, 2013

Стафилококовите инфекции са широко разпространени. Над 25% от хората са носители на стафилококови бактерии, които се намират в носната им лигавица, устната кухина, кожата или половите органи. Този вид бактерии могат да причинят заболявания при хора от всички възрасти и затова е важно тяхното ранно разпознаване, за да може да бъде започнато адекватно лечение.

Стафилококовите бактерии причиняват най-различни заболявания – от най-обикновени кожни заболявания до животозастрашаващи състояния като инфекциозен ендокардит. Затова и симптомите на стафилококова инфекция може да варират значително и понякога да бъдат трудно разпознаваеми.

В областта на кожата стафилококовата инфекция може да се прояви под няколко форми:

Гноен цирей. Представлява колекция на гной в космен фоликул или повърхностна жлеза. Кожата в областта около цирея е зачервена, подута. При пукане на цирея от него изтича гной. Този вид стафилококова инфекция е най-често срещана в областта на подмишниците и слабините.

Импетиго. Това е силно заразен и болезнен стафилококов обрив. Особено чест е при децата и подрастващите и най-често се появява около носа и устата.

Целулит. Целулитът представлява инфекция на по-дълбоките кожни слоеве, която причинява зачервяване и подуване на кожата в засегнатата област. Могат да се появят кожни язви. Най-често целулитът се среща при възрастни хора в областта на подбедриците и краката.

Друга много често срещана стафилококова инфекция е Синдромът на попарената кожа. Тя се получава в резултат на въздействието на токсини, които се произвеждат от стафилококовите бактерии. Този синдром се среща основно при кърмачета. Характеризира се с обрив, зачервяване на кожата и появата на мехури в различни области на кожата. Когато мехурите се спукат, част от кожата около мехура отпада и в тази област остава зачервена основа, която изглежда като попарена.

Когато стафилококовите бактерии попаднат в кръвообращението на човек те предизвикват Бактериемия – отравяне на кръвта. Един от характерните признаци на бактериемията е персистиращата висока температура. Бактериите могат да атакуват най-различни органи в човешкото тяло и това да доведе до сериозни животозастрашаващи усложнения.

Някои щамове стафилококови бактерии произвеждат токсини, които могат да доведат до животозастрашаващото състояние Токсичен шоков синдром. Този синдром често се свързва с жени, които използват тампони, които са били замърсени със стафилококови бактерии. Токсичния шоков синдром най-често се развива внезапно и се характеризира със следните оплаквания:

  • висока температура;
  • гадене и повръщане;
  • обрив в областта на дланите;
  • мускулни болки;
  • гърчове;
  • главоболие.

Прочетете за:
Стафилококова пневмония